Loading...
You are here:  Home  >  ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ  >  Current Article

Η Κίνα βλέπει τις δυσκολίες στην Ευρώπη ως ένδειξη αποτυχίας του «Δυτικού συστήματος»

By   /   Νοέμβριος 15, 2016  /   Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η Κίνα βλέπει τις δυσκολίες στην Ευρώπη ως ένδειξη αποτυχίας του «Δυτικού συστήματος»

    Print       Email

%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%b1%cf%81%cf%81%ce%b5%cf%85%cf%83%ce%b7-%ce%b5%cf%85%cf%81%cf%89%cf%80%ce%b1%ce%b9%ce%ba%ce%b7%cf%82-%ce%b5%ce%bd%cf%89%cf%83%ce%b7%cf%82[15-11-2016]

♦ του Στάθη Καραπάνου*

Κατά την διάρκεια των τελευταίων ετών, η Ευρωπαϊκή Ένωση κλήθηκε να αντιμετωπίσει μια σειρά αναπάντεχων καταστάσεων. Πρώτα ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδος, ύστερα το τεράστιο κύμα μεταναστών από τη Συρία και το Ιράκ, την ενδυνάμωση των ακροδεξιών κομμάτων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, τραγικές τρομοκρατικές επιθέσεις σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και τελευταίο, το δημοψήφισμα για έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από Ένωση. Όλα αυτά τα γεγονότα δεν έμμειναν ασχολίαστα στην Κίνα, δημιουργώντας αμφιβολίες για το κατά πόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να μείνει ενωμένη.

Μια πολύ προσεκτική μελέτη τριών ερευνητών του Mercator Institute for China Studies (MERICS), που δημοσιεύτηκε προσφάτως, αναλύει το πώς τα παραπάνω γεγονότα αντιμετωπίστηκαν από τα κινεζικά ΜΜΕ. Αυτή η έρευνα είναι σημαντική διότι, πολλές φορές, στην Κίνα, η συμπεριφορά των ΜΜΕ είναι καλύτερο σημείο αναφοράς, σε σχέση με τις δηλώσεις των Κινέζων διπλωματών, για ενδεχόμενες αλλαγές στην στάση της κινεζικής ηγεσίας. Ο τρόπος με τον οποίο τα ΜΜΕ παρουσιάζουν την Ευρώπη, φυσικά, έχει επίσης άμεσο αντίκτυπο στις κινεζικές επενδύσεις στην Γηραιά ήπειρο.

Σύμφωνα με αυτή την έρευνα λοιπόν, άνω του ενός τρίτου των Κινέζων πιστεύει πως οι προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η Ευρωπαϊκή Ένωση, ειδικά το μεταναστευτικό, θα γίνουν αίτια για την κατάρρευσή της. Ο ψήφος για Brexit έφθειρε επίσης σημαντικά την άποψη πως η Ευρώπη μπορεί να έχει ένα ενιαίο μέλλον.

Το πιο σημαντικό εύρημα της έρευνας του MERICS έχει να κάνει με τα σχόλια των κρατικών εφημερίδων και καναλιών. Τα πιο ανεξάρτητα και φιλελεύθερα πρακτορεία, όπως για παράδειγμα το Caixin, έχουν συνήθως μια πιο αντικειμενική και αναλυτική προσέγγιση. Απεναντίας, τα κρατικά ΜΜΕ, όπως το Peoples Daily και το Xinhua, περιγράφουν την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρώπη σαν σε στάδιο πολιτικής, οικονομικής και ηθικής αποσύνθεσης. Όπως επισημαίνουν τα ίδια ΜΜΕ, αυτό ισχύει στο γενικό πλαίσιο απαξίωσης του δυτικού φιλελεύθερου δημοκρατικού συστήματος, εκθειάζοντας παράλληλα το κινεζικό μοντέλο διακυβέρνησης και την μη παρεμβατική πολιτική που ακολουθεί η Κίνα στις εσωτερικές υποθέσεις των άλλων χωρών.

Εάν τα κινεζικά ΜΜΕ συνεχίζουν να διαμορφώνουν μια αρνητική εικόνα της Ευρώπης, αυτό ενδέχεται να πλήξει σημαντικά τις κινεζικές επενδύσεις στις ευρωπαϊκές χώρες, από τη στιγμή που θα λείπει η αίσθηση πολιτικής σταθερότητας. Επιπλέον, αυτή η αρνητική προπαγάνδα θα μειώσει σταδιακά και το διπλωματικό βάρος των ευρωπαίων απέναντι στην Κίνα, σε πολιτικό αλλά και σε οικονομικό επίπεδο. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί πρέπει να προσεγγίσουν τα ανεξάρτητα κινεζικά ΜΜΕ και να τα πείσουν να εκπέμψουν μια θετικότερη εικόνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

* Σινολόγος, βοηθός ερευνητή στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Νάπολης «LOrientale»

    Print       Email

About the author

You might also like...

Παρουσίαση του βιβλίου «Ο άρχοντας με τα πολλά πρόσωπα», Παλιά Βουλή, 26/11/17, 12.00 μμ

Read More →