Loading...
You are here:  Home  >  ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ  >  Current Article

Η Κίνα έχει τεράστιες επιστημονικές φιλοδοξίες

By   /   Μάιος 29, 2016  /   Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η Κίνα έχει τεράστιες επιστημονικές φιλοδοξίες

    Print       Email

 

R&D

[29-5-2016]

♦ του Στάθη Καραπάνου*

Στα τέλη της δεκαετίας του 1970, τόσο η οικονομία όσο και οι κοινωνικές δομές της Κίνας βρισκόταν στα πρόθυρα κατάρρευσης. Ο Μάο είχε φροντίσει να επιφέρει ένα καταστροφικό χτύπημα με την πολιτική του «Άλματος προς τα Εμπρός» (1957-1961), μία παράλογη προσπάθεια εντατικοποίησης της γεωργικής και βιομηχανικής παραγωγής της Κίνας, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 30 περίπου εκατομμυρίων Κινέζων από λιμό. Μετά από τέσσερα χρόνια, ο ίδιος ο Μάο οδήγησε την Κίνα στον όλεθρο της «Πολιτιστικής Επανάστασης» (1966-1976), όπου διανοούμενοι και ειδικοί επιστήμονες καταναγκάστηκαν σε χειρωνακτικές εργασίες, χαραμίζοντας έτσι γενιές επιστημονικού ανθρώπινου δυναμικού.

Μετά τον θάνατο του Μάο η Κίνα άλλαξε τροχιά και άρχισε να ανοίγει σταδιακά την οικονομία της στην παγκόσμια αγορά. Στα μέσα της δεκαετίας του 1980 η κινεζική ηγεσία άρχισε να στρέφει την προσοχή της στην επιστημονική έρευνα. Η κινεζική οικονομία άρχισε να αναπτύσσεται, βασιζόμενη κυρίως στις εξαγωγές φτηνών προϊόντων και μετά από τρεις δεκαετίες κατέληξε επιτυχώς να είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη μετά τις ΗΠΑ, ξεπερνώντας το ΑΕΠ της Ιαπωνίας. Παράλληλα, αυξήθηκαν οι δαπάνες σε έρευνα και ανάπτυξη, ξεπερνώντας το 2013 τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές. Από το 2006 και μετά, όλοι οι στρατηγικοί σχεδιασμοί του Πεκίνου κοιτούν ξεκάθαρα στην καινοτομία ως κινητήρια δύναμη της μελλοντικής ανάπτυξης  της Κίνας.

Με την πάροδο των χρόνων το εκπαιδευμένο εργατικό δυναμικό διογκώθηκε, καθώς τα κινεζικά πανεπιστήμια παρήγαγαν εκατομμύρια τελειόφοιτους. Παράλληλα η Κίνα απορροφούσε και συνεχίζει να απορροφά ξενόφερτη τεχνογνωσία. Στους Κινέζους επιστήμονες που είχαν μετακινηθεί στο εξωτερικό δόθηκε κίνητρο να γυρίσουν στη χώρα τους (το αντίθετο από αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα), ενώ παράλληλα η Κίνα προσέλκυσε πάνω από 4.000 διεθνείς καταξιωμένους επιστήμονες στα πανεπιστήμιά της.

Σήμερα, η Κίνα είναι πλέον μία αναγνωρισμένη δύναμη στον τομέα της διαστημικής εξερεύνησης, στην εξερεύνηση του θαλάσσιου βυθού, στην παλαιοντολογία  και στις πηγές ανανεώσιμης πηγές ενέργειας. Οι Κινέζοι επιστήμονες βρίσκονται επίσης στο προσκήνιο για όσον αφορά στην ιατρική, βιολογική και χημική έρευνα, στην γεωργική καλλιέργεια και στην γεωλογική μελέτη. 

Μην παραξενευτεί κανείς εάν στο κοντινό μέλλον δει πολλές από τις νέες ανακαλύψεις και τις καινοτόμες εφευρέσεις σε διαφόρους επιστημονικούς τομείς να φέρουν την υπογραφή κάποιου Κινέζου επιστήμονα, όπως αυτή της φαρμακολόγου Του Γιόουγιόου, στην οποία το 2015 απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής για την ανακάλυψη μιας θεραπευτικής αγωγής κατά της ελονοσίας.  

* Σινολόγος, βοηθός ερευνητή στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Νάπολης «LOrientale»

    Print       Email

About the author

You might also like...

Παρουσίαση του βιβλίου «Ο άρχοντας με τα πολλά πρόσωπα», Παλιά Βουλή, 26/11/17, 12.00 μμ

Read More →