Loading...
You are here:  Home  >  ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ  >  Current Article

«Η Ευρώπη είναι μια στείρα γριά»

By   /   Νοέμβριος 27, 2014  /   Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο «Η Ευρώπη είναι μια στείρα γριά»

    Print       Email

TOPSHOTS-FRANCE-EU-VATICAN-POPE-VISIT[27-11-2014]

♦ Toυ Σπύρου Μαθιουδάκη*

Αυτή την εβδομάδα, ο Πάπας Φραγκίσκος Α΄ επισκέφτηκε την έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στo Στρασβούργο. Η επίσκεψη είναι αναμφισβήτητα ιστορικής σημασίας, καθώς είναι η πρώτη φορά μετά την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού και του σιδηρού παραπετάσματος, που ο προκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας μιλά ενώπιον των ευρωπαϊκών θεσμών.

Η προηγούμενη επίσκεψη του Επισκόπου Ρώμης στο Στρασβούργο είχε λάβει χώρα το 1988. Τότε, ο (σήμερα Όσιος) Πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄ είχε μιλήσει για μια Ευρώπη της ελευθερίας και της προόδου, για μια Ευρώπη της ειρήνης, της επίπονης και σταδιακής, πλην αποφασιστικής, ενοποίησης. Είχε μιλήσει για το διακύβευμα – όταν κανείς δεν φανταζόταν ακόμα ότι θα έπεφτε το Τείχος του Βερολίνου – της ενότητας μεταξύ Ανατολικής και Δυτικής Ευρώπης και είχε αναφερθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως «illustre assemblée» – «λαμπρά συνέλευση». Είχε κλείσει δε το λόγο του, με τις λέξεις «grand destin». Αυτό το «μέγα πεπρωμένο» της Ευρώπης του 1988 ήρθε σήμερα ο Πάπας Φραγκίσκος να αναιρέσει.

Ο Πάπας Φραγκίσκος δεν πήγε για να εξυμνήσει για 5 λεπτά την Ένωση. Έμεινε στο βήμα πολύ περισσότερο και άσκησε σκληρή κριτική σ’ ολόκληρο το οικοδόμημα. «Η Ευρώπη παρά την όλο και μεγαλύτερη ενσωμάτωση, μοιάζει όλο και περισσότερο γερασμένη και κουρασμένη, νοιώθει όλο και λιγότερο πρωταγωνιστής σε ένα κόσμο που συχνά την αντιμετωπίζει με επιφυλακτικότητα, δυσπιστία, ενίοτε ακόμα και με καχυποψία. […] Συχνά συναντάμε μια γενική εντύπωση κούρασης και γήρατος, μιας Ευρώπης που είναι πλέον γιαγιά, που πλέον είναι στείρα και χωρίς ζωντάνια».

Ο Πάπας μίλησε για όλα. Σκληρή ήταν η κριτική που άσκησε για την πνευματικότητα που έχει χαθεί εν ονόματι του καταναλωτισμού και της ύλης, για την κοινωνική αναισθησία, την αδιαφορία για τους φτωχούς, την ανεργία την οποία κανείς δεν μάχεται. Ο Πάπας στάθηκε και στην επικράτηση των τεχνοκρατών επί της πολιτικής. Λογικό ήταν να μιλήσει και για τον Ραφαήλ στο Βατικανό, για τον Πλάτωνα που δείχνει προς το Θεό. Είναι άλλωστε η δουλειά του να ξαναφέρει τους πιστούς στην εκκλησία.

Το Βατικανό ασκεί τη δική του πολιτική, η οποία όπως συμβαίνει με όλα τα κράτη, διέπεται από το συμφέρον. Είναι λίγο-πολύ γνωστές οι επιρροές και οι πιέσεις που ασκούνται από το Βατικανό στις Βρυξέλλες, ειδικά σε σχέση με την Κοινή Αγροτική Πολιτική. Αλλά ο νέος Πάπας, ως μη Ευρωπαίος, ακροάζεται και ακολουθεί το ευρύτερο πνεύμα δυσαρέσκειας απέναντι στην Ε.Ε., εμφορούμενος από μια πιο διεθνιστική γραμμή.

Είναι εντυπωσιακό ότι έπρεπε να προσέλθει ο Πάπας της Ρώμης στα θεσμικά όργανα της ΕΕ για να θυμίσει ότι στην Ευρώπη υπάρχει πρόβλημα Δημοκρατίας, «εννοούμενης ως βούληση των λαών». Ότι είναι ευθύνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διασώσει τη δημοκρατία στην ήπειρο. Ότι δεν πρέπει να επιτρέπεται στους διεθνείς εταιρικούς ομίλους να ασκούν πολιτική ενάντια στη βούληση των λαών. Ότι δεν υπάρχει πολιτική για τη μετανάστευση και η Μεσόγειος μετατρέπεται ατάκτως σε νεκροταφείο. Ότι η φτώχεια και η ανεργία θεωρούνται πλέον ως συστημικά αποδεκτά φαινόμενα.

Πριν είκοσι έξι χρόνια, ο Πάπας Ιωάννης Παύλος, θεωρούσε την ΕΕ «πυρσό του πολιτισμού». Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποκλήθηκε «στείρα γριά».

Είναι θλιβερό, ότι κανείς δεν μπόρεσε να αντικρούσει τον οδυνηρό αυτό λόγο.

*Φοιτητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και αρθρογράφος στην Νέα Πολιτική

    Print       Email

You might also like...

Παρουσίαση του βιβλίου «Ο άρχοντας με τα πολλά πρόσωπα», Παλιά Βουλή, 26/11/17, 12.00 μμ

Read More →