Loading...
You are here:  Home  >  ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ  >  Current Article

Η Ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική υπό αμφισβήτηση

By   /   Οκτώβριος 27, 2014  /   Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η Ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική υπό αμφισβήτηση

    Print       Email

C__Data_Users_DefApps_AppData_INTERNETEXPLORER_Temp_Saved  Images_jjrJmFZ94E6OO1XrJnz6aQ

Της Λουκίας Κόπιτσας*

Η ανεξέλεγκτη εισροή μεταναστών και προσφύγων από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά το τελευταίο διάστημα παρουσιάζει ραγδαία αύξηση, γεγονός που αποτελεί λόγο ανησυχίας. Οι αιματηρές συγκρούσεις, η έξαρση του ισλαμικού φανατισμού, καθώς και η ευρύτερη ρευστότητα στην περιοχή προκαλούν φόβο και προβληματισμούς, και η ανάσχεση αυτών των απειλών αποτελεί ένα ακόμα δυσεπίλυτο αίνιγμα για το διεθνές σύστημα. Όλο και περισσότεροι εξαναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους, με αποτέλεσμα το μεταναστευτικό ζήτημα να βρίσκεται και πάλι ψηλά στην αντζέντα της ευρωπαϊκής πολιτικής.

Οι προϋποθέσεις για την επίλυση του προβλήματος υπάρχουν. Από τη μία πλευρά, η Συνθήκη της Γενεύης διασφαλίζει άσυλο σε όποιον επιχειρήσει να εισέλθει σε άλλο κράτος λόγω πολέμου και άλλων κίνδυνων στη χώρα του, εφόσον βέβαια το δικαιούται. Αντίστοιχα, η Συνθήκη Σένγκεν προβλέπει την κατάργηση του ελέγχου στα εσωτερικά σύνορα των χωρών και την ενίσχυση της ασφάλειας των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. Από την άλλη, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει παρασχέσει 180 εκατομμύρια στην Ισπανία, 120 στην Ελλάδα και 112 στην Ιταλία για την φύλαξη των συνόρων, με σκοπό τον περιορισμό της λαθρομετανάστευσης.

Ωστόσο, ούτε τα παραπάνω, ούτε τα 12,5 χιλιόμετρα συρματοπλέγματος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, τα 30 μεταξύ Τουρκίας και Βουλγαρίας και τα άλλα «απροσπέλαστα» τείχη μεταξύ Ευρώπης και Ασίας ή Αφρικής έχουν αποφέρει καρπούς. Το μεταναστευτικό ζήτημα, αντί να περιορίζεται, εντείνεται διαρκώς. Στη Γερμανία, οι αιτήσεις για άσυλο αυξήθηκαν κατά 39% το Σεπτέμβριο, σε σχέση με πέρσι, και ανήλθαν σε 19.043, κυρίως από τη Συρία. Στην Τουρκία διαμένουν αυτή τη στιγμή περισσότεροι από 1.000.000 Σύριοι, ενώ το 25% του πληθυσμού του Λιβάνου είναι πρόσφυγες από τη Συρία, γεγονός που εγκυμονεί τον κίνδυνο διαφυγής μεγάλου μέρους αυτών διά θαλάσσης προς την Ευρώπη. Στην Ελλάδα, μόνο τον Σεπτέμβριο του 2014 εισήλθαν παρανόμως 8.100 άνθρωποι. Το αντίστοιχο χρονικό διάστημα κατά το 2013 είχαν καταγραφεί 1.400 (αύξηση 570%). Θεμελιώδη ρόλο για τα συγκεκριμένα δεδομένα παίζει η Συνθήκη Σένγκεν, βάσει της οποίας η χώρα μας είναι υποχρεωμένη να διακόψει το ταξίδι όσων επιχειρούν να περάσουν στην υπόλοιπη Ευρώπη, με αποτέλεσμα από ενδιάμεσος σταθμός η Ελλάδα να γίνεται τελικός προορισμός. 

Όπως αναφέρει και η γερμανική εφημερίδα «Die Zeit», η Ε.Ε. έχει διαθέσει δισεκατομμύρια προκειμένου να ανακόψει τη λαθρομετανάστευση με λιγοστά όμως έμπρακτα αποτελέσματα. Ενδεχομένως λοιπόν μια πιο δραστική πολιτική ναι είναι αναγκαία. Δράσεις, όπως η  αστυνομική επιχείρηση Mos Maiorum για τον εντοπισμό μεταναστών χωρίς νόμιμα έγγραφα, που λαμβάνει χώρα από τις 13 μέχρι 26 Οκτωβρίου με πρωτοβουλία της ιταλικής προεδρίας στην Ε.Ε. είναι σε αυτή την κατεύθυνση. Τέτοιες δράσεις προϋποθέτουν ωστόσο τη διαφύλαξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας των μεταναστών. Επιπροσθέτως, μπορεί να αποβεί πρόσφορη μια ευρύτερη αναθεώρηση της Συνθήκη Σένγκεν, που θα συντελέσει στην αναλογική και βασισμένη στη δυνατότητα απορρόφησης κάθε κράτους κατανομή των μεταναστών σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες, και όχι αποκλειστικά σε ορισμένες, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία. Έτσι μπορεί να διευκολυνθεί η ενσωμάτωσή τους και να συρρικνωθούν φαινόμενα, όπως η εγκληματικότητα, η εκμετάλλευση και η ένδεια όσων αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον.

Το βέβαιο είναι, όπως διαφαίνεται και από τη φωτογραφία της Μελίγια (μαζί με τη Θέουτα τα μοναδικά εδάφη Ευρωπαϊκών κρατών στην Αφρική σήμερα), ότι η τρέχουσα ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική και χρήζει ριζικής αναθεώρησης.

* Φοιτήτρια Νομικής, αρθρογράφος της Νέας Πολιτικής

    Print       Email

You might also like...

Παρουσίαση του βιβλίου «Ο άρχοντας με τα πολλά πρόσωπα», Παλιά Βουλή, 26/11/17, 12.00 μμ

Read More →