Loading...
You are here:  Home  >  ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ  >  Current Article

Παρακολουθώντας την επιστροφή του Ψυχρού Πολέμου

By   /   Φεβρουάριος 28, 2015  /   Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Παρακολουθώντας την επιστροφή του Ψυχρού Πολέμου

    Print       Email

Σιδηρούν

[28-2-2015]

♦ της Λουκίας Κόπιτσα* 

Το 1991 η διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης σήμανε το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, που είχε διχάσει την Ευρώπη, καθώς και την αρχή της αποκατάστασης των σχέσεων μεταξύ της Δύσης και της Ρωσσίας. Κατά τα τελευταία δύο χρόνια όμως η ειρηνική συμπόρευση των δύο πλευρών τείνει να αντιστραφεί.

Ενώ οι ένοπλες συγκρούσεις στην Ουκρανία συνεχίζονται, η Ρωσσία -όπως εκτιμούν αναλυτές- φέρεται να έχει αυξήσει τον αριθμό των κατασκόπων της στην Ευρώπη, πρακτική που θυμίζει έντονα την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, κατά το δεύτερο μισό του εικοστού αιώνα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας ελέγχου της Συνταγματικής νομιμότητας του Βερολίνου Hans-Georg Maaven, «η Ευρώπη ήταν πάντοτε στόχος ελέγχου μέσω κατασκοπευτικών οργάνων από τους Ρώσσους. Το φαινόμενο αυτό ενισχύθηκε το τελευταίο διάστημα από την έξαρση του ουκρανικού προβλήματος και από την ανάγκη πρόβλεψης και γνώσης των επόμενων γεωπολιτικών βημάτων της Δύσης». «Επίσης», συμπληρώνει, «η ρωσσική κυβέρνηση εμφανώς χρησιμοποιεί σκόπιμα την παραπληροφόρηση και αναβιώνει παλαιότερες πρακτικές της μυστικής σοβιετικής οργάνωσης ΚGB».

Συγχρόνως, η Ρωσσία φαίνεται να συνεχίζει τις στοχευμένες δράσεις της, σύμφωνα με δημοσίευμα της ρώσσικης εφημερίδας «Nowaja Gazeta», που παρουσιάζει πολλά από τα γεγονότα του τελευταίου χρόνου να αποτελούν μέρος των στρατηγικών και κυβερνητικών σχεδίων των Ρώσσων. Έρευνες και εκτιμήσεις μιλάνε αντίστοιχα για προμελετημένη εμπλοκή της υπερδύναμης σε διένεξη με την Ουκρανία.  

Από την άλλη, όπως ανακοίνωσε το Κίεβο, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις αρχίζουν την απόσυρση των βαρέων όπλων από τα πεδία των μαχών με τους ρωσσόφωνους, τηρώντας μία από τις σημαντικότερες αμοιβαίες δεσμεύσεις για την εκεχειρία. Η εξέλιξη αυτή σε πρώτη φάση φαίνεται να συντείνει στην επιβεβαίωση των σχεδίων και των σκοπιμοτήτων των Ρώσσων.

Ωστόσο, η Ρωσσία χρειάζεται πλέον να επιτύχει ένα ισχυρό πλήγμα, ώστε να επιταχύνει την οριστική νίκη της στις αλλεπάλληλες «μάχες» με την Ουκρανία. Όπως εκτιμά και ο Ουκρανοαμερικανός καθηγητής Πολιτικών Επιστημών Αλεξάντερ Τζ. Μότιλ, «Μια ρωσική νίκη θα μπορούσε να πάρει μία από δύο μορφές: εδαφική επέκταση σε μεγάλα τμήματα της νοτιοανατολικής Ουκρανίας ή την επιβολή στην Ουκρανία μειονεκτικών όρων ειρήνης. Θα μπορούσε να πάρει και τις δύο μορφές. Αλλά δεν έχει συμβεί, ούτε είναι πιθανό να συμβεί. Ο,τιδήποτε λιγότερο από μια τέτοια νίκη ισοδυναμεί με ήττα για την Ρωσσία. Οι δυτικές κυρώσεις κάνουν ήδη κακό στην οικονομία της και αποξενώνουν τους συμμάχους της στο «εγγύς εξωτερικό».

Όπως πάντως παρατηρεί ο Maassen, άσχετα από την πορεία των γεγονότων, η αποξένωση μεταξύ Δύσης και Ρωσσίας διακυβεύει την ομαλή και ασφαλή κατάσταση στη Γερμανία και την Ευρώπη, επιτρέποντας τον ισλαμικό εξτρεμισμό και τις τρομοκρατικές ενέργειες των τζιχαντιστών και αφήνοντας εκτεθειμένο το δυτικό κόσμο.

Η Δύση, όπως και η Ρωσσία φαίνεται να αγνοούν τον πιο απειλητικό κίνδυνο που δεν θεμελιώνεται σε μια απλή διαφορά συμφερόντων, αλλά σε μια καταστροφική σύγκρουση πολιτισμών και έκπτωση των ανθρωπιστικών ιδανικών.

Ο «Ψυχρός Πόλεμος», αν και ακήρυχτος, μοιάζει να επανέρχεται, προκαλώντας αυξανόμενη αβεβαιότητα και μεγάλες διακινδυεύσεις.

 

*Φοιτήτρια Νομικής

Σημείωμα της σύνταξης

Εχθές τα μεσάνυχτα η Ρωσία και ο κόσμος συγκλονίστηκαν από την δολοφονία στο κέντρο της Μόσχας του Μπόρις Νεμτσόφ, εκ των ηγετών της ρωσικής αντιπολίτευσης, πρώην αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης (επί Γέλτσιν). Πρόκειται για ένα δραματικό γεγονός, με σοβαρές διεθνείς διαστάσεις.

    Print       Email

About the author

You might also like...

Παρουσίαση του βιβλίου «Ο άρχοντας με τα πολλά πρόσωπα», Παλιά Βουλή, 26/11/17, 12.00 μμ

Read More →