Loading...
You are here:  Home  >  ΚΥΡΙΑ ΑΡΘΡΑ  >  Current Article

Η «Ελλάδα της Αλλαγής»

By   /   Ιούνιος 29, 2014  /   Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η «Ελλάδα της Αλλαγής»

    Print       Email

του  Κώστα Τσαούση

♦  Ακούγεται συχνά ότι ζούμε σήμερα στην «Ελλάδα της Μεταπολίτευσης». Η δήλωση αυτή είναι εσφαλμένη. Στην πραγματικότητα, ζούμε στην «Ελλάδα της Αλλαγής». Τι ήταν η «Μεταπολίτευση»; Η αλλαγή του πολιτειακού και πολιτικού καθεστώτος που έγινε στην Ελλάδα το 1974. Πότε τελείωσε η περίοδος της «Μεταπολίτευσης»;  Στις 18 Οκτωβρίου 1981. Από πού προκύπτει ότι η περίοδος της «Μεταπολίτευσης» έληξε το 1981;  Από τρία βασικά στοιχεία.

Πρώτον, το 1981 έγινε η πρώτη δημοκρατική εναλλαγή κομμάτων στην εξουσία.  Σύμφωνα με αυτά που δέχονται διεθνώς οι πολιτικοί επιστήμονες, από την στιγμή που τα κόμματα εναλλάσσονται δημοκρατικά στην εξουσία, θεωρείται ότι το δημοκρατικό καθεστώς έχει πλέον εδραιωθεί και ότι η μεταβατική «μεταπολιτευτική περίοδος» έχει λήξει.  Τα ίδια ισχύουν και γιά την Πορτογαλία (λήξη της «μεταπολιτευτικής περιόδου» το 1979) και για την Ισπανία (λήξη της «μεταπολιτευτικής περιόδου» το 1982).

Δεύτερον, το 1981 έγιναν οι πρώτες εκλογές στις οποίες δεν συμμετείχαν οι πολιτικοί ηγέτες που είχαν πραγματοποιήσει την Μεταπολίτευση το 1974. Αυτοί ήταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Γεώργιος Μαύρος (αντίθετα με την πλύση εγκεφάλου στην οποία μας υπέβαλε το ΠΑΣΟΚ και η Αριστερά τα τελευταία 35 χρόνια, ο Ανδρέας Παπανδρέου και οι ηγέτες του ΚΚΕ όχι μόνον δεν «έριξαν την χούντα», αλλά δεν ήταν καν στην Ελλάδα την ημέρα που έγινε η Μεταπολίτευση).

Τρίτον, το 1981 είχε πάψει να υπάρχει το ένα από τα δύο μεγάλα πολιτικά κόμματα που είχαν πρωταγωνιστήσει στην Μεταπολίτευση.  Πρόκειται για την παλαιά Ένωση Κέντρου (η οποία είχε μετονομαστεί σε ΕΔΗΚ στις εκλογές του 1977).  Το κόμμα αυτό, μαζί με την Νέα Δημοκρατία, είχε χειριστεί την μετάβαση προς την δημοκρατία το 1974 και είχε παίξει κύριο ρόλο στην σύνταξη του δημοκρατικού Συντάγματος του 1975. Το 1981, αυτό το κατ’ εξοχήν «μεταπολιτευτικό» κόμμα είχε πάψει να υπάρχει. Συνεπώς, από πλευράς επιστημονικής, ιστορικής και πολιτικής, η περίοδος της «μεταπολίτευσης» έληξε το 1981.

Ποιά περίοδος την διαδέχτηκε; Η απάντηση σε αυτήν την ερώτηση είναι γνωστή σε όλους όσους δεν είναι λωτοφάγοι. Στις 18 Οκτωβρίου 1981, άρχισε η περίφημη περίοδος της «Ελλάδας της Αλλαγής». Και στην «Ελλάδα της Αλλαγής» ζούμε ακόμα σήμερα.

Αφού ζούμε στην «Ελλάδα της Αλλαγής» εδώ και 30 χρόνια, γιατί κάποιοι ξαφνικά θυμήθηκαν την «μεταπολίτευση»;  Είναι απλό: για να κρύψουν τις ευθύνες τους.

Οι βασικοί υπαίτιοι της σημερινής κατάντιας της Ελλάδας και των Ελλήνων έχουν όνομα και επίθετο. Πρώτος είναι ο Ανδρέας Παπανδρέου, μαζί με τον συρφετό που έβγαλε από τον οχετό της ελληνικής κοινωνίας. Με αυτούς κυβέρνησε και με αυτούς έφερε την κλεψιά και την διαφθορά στην Ελλάδα για 30 ολόκληρα χρόνια.Δεύτεροι είναι οι διαφόρων ειδών Αριστεροί, είτε ΚΚΕ λέγονται αυτοί, είτε Σύριζα, είτε «εξωκοινοβουλευτικοί». Αυτοί ήταν η «ουρά» του Ανδρέα Παπανδρέου, οι περιώνυμες «αστείρευτες εφεδρείες του Κινήματος», οι «άλλες δημοκρατικές δυνάμεις». Αυτοί ήταν που κατέστρεψαν την ελληνική εκπαίδευση, σκότισαν το μυαλό και την σκέψη τριών γενιών Ελλήνων και σαμποτάρισαν κάθε τι το παραγωγικό και δημιουργικό μπορούσε να υπάρξει στην Ελλάδα.

Πώς θα μπορούσαν όλοι αυτοί να αποφύγουν να χρεωθούν την ευθύνη για την κατάντια στην οποία μας έχουν ρίξει; Βρήκαν έναν πολύ απλό τρόπο: έσβησαν την ημερομηνία της 18ης Οκτωβρίου 1981 από την μνήμη των Ελλήνων.  Κανείς δεν πρέπει να καταλάβει ότι η σημερινή κατάντια είναι η «Ελλάδα της Αλλαγής». Να, μάζα!  Κοίτα προς τα εκεί.  Για όλα φταίει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και η Νέα Δημοκρατία που έκαναν την Μεταπολίτευση το 1974. Μην κοιτάς την αλήθεια. Μην καταλάβεις ότι ο πραγματικός φταίχτης είναι ο Ανδρέας Παπανδρέου και η παρέα του.

Και η μάζα την αποζητά αυτήν την ψευτιά. Η μάζα την θέλει αυτήν τη ψευτιά, επειδή αυτή η ψευτιά την βολεύει. Γιατί με αυτήν την ψευτιά, οι παλιοί Πασοκατζήδες δεν αισθάνονται πια ένοχοι για όλες τις φορές που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ και που κούνησαν πράσινα σημαιάκια φωνάζοντας με πάθος «μαζί σου Ανδρέα, για μια Ελλάδα Νέα».

Χάρη σε αυτήν την ψευτιά, η Πασοκική μάζα δεν χρειάζεται να αναγνωρίσει τα λάθη και τις ευθύνες της. Αντίθετα, μπορεί να συνεχίσει να υποκρίνεται ότι είναι το «θύμα» και να ψηφίσει χωρίς ενοχές τον υποτιθέμενα «μη-Μεταπολιτευτικό» Σύριζα.

Υποχρεώνοντας όλους εμάς τους υπόλοιπους να συνεχίσουμε να ζούμε στην «Ελλάδα της Αλλαγής».

    Print       Email

You might also like...

Η “αντίσταση” είναι το εύκολο, το δύσκολο είναι η σκληρή εργασία για την εθνική ανασυγκρότηση.

Read More →