Loading...
You are here:  Home  >  ΚΥΡΙΑ ΑΡΘΡΑ  >  Current Article

Η Ελλάδα και η Κύπρος συγκροτούν ενιαίο γεωπολιτικό διάνυσμα με παγκόσμια σημασία

By   /   Νοέμβριος 1, 2015  /   Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η Ελλάδα και η Κύπρος συγκροτούν ενιαίο γεωπολιτικό διάνυσμα με παγκόσμια σημασία

    Print       Email

stratiotiki_parelasi_1st_october2

Με αφετηρία το 14ο τεύχος της, η ΝΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ εγκαινίασε στενή συνεργασία με την ιστορική, μεγάλου κύρους και παγκύπριας κυκλοφορίας εφημερίδα ΑΛΗΘΕΙΑ. Η ΝΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ θα τυπώνεται με τον λογότυπό της ως ένθετο οκτασέλιδο της ΑΛΗΘΕΙΑΣ τμηματικά και κάθε Κυριακή, καθ’ όλη την διάρκεια του διμήνου που μεσολαβεί ανάμεσα στην κυκλοφορία δύο τευχών. Η μεγάλη κυκλοφορία της ΑΛΗΘΕΙΑΣ θα δώσει στην ΝΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ πρόσβαση στο ευρύ κυπριακό αναγνωστικό κοινό, ενώ ταυτόχρονα το τελευταίο θα έχει στην διάθεσή του τα κείμενα των έγκριτων αναλυτών και αρθρογράφων που αποτελούν το συντακτική ομάδα της ΝΕΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ.

Ταυτόχρονα, στο παρόν τεύχος δημοσιεύουμε αποκλειστική συνέντευξη του υπουργού των Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννη Κασουλίδη, ο οποίος τοποθετείται σε μία σειρά καίριων και «δύσκολων» ερωτήσεων για την σύγχρονη Κύπρο, σε όλο το φάσμα των θεμάτων της αρμοδιότητάς του.

Στο σημείο αυτό, θα ήταν σκόπιμο να υπενθυμίσουμε στους αναγνώστες μας την κεντρική θέση της ΝΕΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ για το Κυπριακό ζήτημα. Θεωρούμε ότι γεωπολιτικά η Ελλάδα και η Κύπρος, εκτός από κρατικές εκφάνσεις του ίδιου έθνους, συναποτελούν ταυτόχρονα ένα ενιαίο γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό σύμπλεγμα. Η Ελλάδα χωρίς την Κύπρο έχει σημαντική μεν αλλά περιορισμένη γεωπολιτική εμβέλεια, ενώ η Κύπρος χωρίς την Ελλάδα είναι μία απομονωμένη κρατική οντότητα στην ασταθή Ανατολική Μεσόγειο.

Αντιθέτως, η Ελλάδα με την Κύπρο μαζί, δημιουργούν ένα γεωπολιτικό διάνυσμα παγκόσμιας σημασίας, που εκτείνεται από τις ιταλικές έως τις συριακές ακτές και αποτελεί την αιχμή του Δυτικού Κόσμου στα όριά του με την Ασία. Αυτή η βασική γεωπολιτική συνθήκη ενσαρκώνεται στο Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα, που διασφαλίζει την κοινή γεωπολιτική πορεία και την αμοιβαία γεωστρατηγική στήριξη μεταξύ των δύο κρατών.

Η ΝΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ έχει υποστηρίξει και συνεχίζει σταθερά να υποστηρίζει ότι η Κύπρος πρέπει να απορρίψει σθεναρά οιαδήποτε «λύση» του Κυπριακού που θα ακυρώνει την ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας και θα την μεταβάλλει σε «συνιστώσα» ενός καινοφανούς, τεχνητού ομοσπονδιακού ή συνομοσπονδιακού μορφώματος. Πολύ περισσότερο εάν η Τουρκία διατηρήσει στρατεύματα, βάσεις και εποίκους στο βόρειο τμήμα, ενώ στο ομοσπονδιακό επίπεδο θα αναδεικνύει κυκλικά εναλλασσόμενο Τουρκοκύπριο πρόεδρο-εγκάθετο της Άγκυρας, και θα διαθέτει δικαίωμα αρνησικυρίας στα σοβαρά θέματα. Μία παρόμοια «λύση» απλώς θα υπαγάγει ολόκληρο το νησί στην τουρκική επικυριαρχία, ακόμη και το νότιο ελεύθερο τμήμα που διασώθηκε από τον Αττίλα το 1974. Οι Έλληνες της Κύπρου δεν έχουν να κερδίσουν αλλά μόνον να χάσουν από μία τέτοια ρύθμιση.

Η μόνη δίκαιη και βιώσιμη λύση για την Κύπρο είναι η, χωρίς απολύτως καμμία έκπτωση, αποχώρηση των εποίκων και των ξένων στρατευμάτων και η αποκατάσταση της ενότητας της κυπριακής επικράτειας, χωρίς επικυρίαρχους και εγγυητές, ενώ οι Τουρκοκύπριοι θα αποκτήσουν status ισότιμων πολιτών με πλήρη ατομικά και πολιτικά δικαιώματα και όχι μειονότητας ελεγχόμενης από την Άγκυρα.

Όσο δεν προωθείται η λύση αυτή, όσο διάφορα δυσλειτουργικά, στην ουσία νομιμοποιητικά της τουρκικής κατάκτησης σχέδια και φαεινές ιδέες τίθενται στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων, καλύτερα η διαιώνιση της εκκρεμότητας. Κι έχει ο καιρός γυρίσματα.

H NEA ΠΟΛΙΤΙΚΗ

    Print       Email

About the author

You might also like...

Η “αντίσταση” είναι το εύκολο, το δύσκολο είναι η σκληρή εργασία για την εθνική ανασυγκρότηση.

Read More →