Loading...
You are here:  Home  >  ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ  >  Current Article

Η Δύση έτοιμη για νέο κύκλο κυρώσεων εναντίον της Ρωσσίας

By   /   Ιανουάριος 29, 2015  /   Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η Δύση έτοιμη για νέο κύκλο κυρώσεων εναντίον της Ρωσσίας

    Print       Email

ΚΥΡΩΣΕΙΣ-ΡΩΣΙΑ2 [29-1-2015]

*Του Γιάννη Χατζόπουλου 

 Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται και πάλι η Ουκρανία με τις συγκρούσεις μεταξύ του στρατού και των ρωσσόφωνων αυτονομιστών στην ανατολική πλευρά της χώρας να συνεχίζονται, με την πολιορκία της πόλης Ντεμπάλτσεβε μεταξύ του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ. Η Μαριούπολη, η μεγαλύτερη πόλη της Ανατολικής Ουκρανίας που ελέγχεται από το Κίεβο, δέχθηκε στις 24 Ιανουαρίου 2015 σφοδρό βομβαρδισμό, που οδήγησε στο θάνατο 30 αμάχους και τον τραυματισμό τουλάχιστον 75. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε, μία ημέρα μετά την απόρριψη της ειρηνευτικής πρότασης από μέρους των αυτονομιστών και λίγο αφότου οι ηγέτες τους δεσμεύθηκαν να προβούν σε στρατιωτική επίθεση σε τρία μέτωπα, με στόχο την εκδίωξη των στρατιωτικών δυνάμεων από τα εδάφη της Ανατολικής Ουκρανίας.     

Ύστερα από τη νέα κλιμάκωση των πολεμικών συγκρούσεων στην Ουκρανία, ΗΠΑ και ΕΕ εξετάζουν το ενδεχόμενο επιβολής και νέων κυρώσεων εναντίον της Μόσχας, την οποία θεωρούν υπεύθυνη για την σφαγή στη Μαριούπολη. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδίκασε τον θάνατο αμάχων κατά τη διάρκεια βομβαρδισμών στη Μαριούπολη και ζήτησε από τη Μόσχα να καταδικάσει τις πράξεις των αυτονομιστών και να εφαρμόσει τις συμφωνίες του Μίνσκ για εκεχειρία μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών. Παράλληλα, ζήτησε από τους υπουργούς Εξωτερικών της Ευρώπης, που συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες, να επιβάλλουν κυρώσεις στη Ρωσσία ως απάντηση στην όξυνση της βίας στην Ανατολική Ουκρανία, κατηγορώντας τη Μόσχα για τις ενέργειες των αυτονομιστών. Οι ΗΠΑ τάσσονται υπέρ της προοπτικής των οικονομικών κυρώσεων στη Μόσχα. Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάκ Λιου, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, τόνισε πως «οι κυρώσεις λειτουργούν, ασκώντας πραγματικές πιέσεις στην οικονομία». Από την πλευρά τους, οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών-μελών της ΕΕ καλούνται να συνεδριάσουν στις Βρυξέλλες για τις επόμενες κινήσεις. Ωστόσο, στους κόλπους της ΕΕ παρατηρούνται διαφορετικές στάσεις για την αντιμετώπιση της κλιμάκωσης στην Ουκρανία και τις επικείμενες κυρώσεις εις βάρος της Ρωσσίας. Η Πολωνία ζήτησε «πιο αποφασιστική» στάση της ΕΕ έναντι της Ρωσσίας, ενώ η Ιταλία, η Ελλάδα, η Κύπρος καθώς και άλλα κράτη διαφωνούν, ενώ η Γερμανία κρατά έως τώρα ουδέτερη στάση. 

Η νεοεκλεγείσα ελληνική κυβέρνηση εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για την κίνηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τούσκ, και της Επιτρόπου για την εξωτερική πολιτική, Φεντερίκα Μογκερίνι, να αγνοήσουν τις θέσεις της Αθήνας για την σύνταξη της δήλωσης αναφορικά με την Ρωσσία. «Είμαστε κατά της λογικής των αστερίσκων και υπέρ μιας ΕΕ της διαβούλευσης και της συναίνεσης», διεμήνυσε η ελληνική κυβέρνηση. Παράλληλα, εξετάζει το ενδεχόμενο να ασκήσει βέτο στην άσκηση πρόσθετων κυρώσεων στη Ρωσσία για τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Μάλιστα, η Μόσχα εμφανίζεται ενημερωμένη για την ελληνική στάση και προτίθεται να εξαιρέσει τα ελληνικά προϊόντα από το εμπάργκο κατά των χωρών της ΕΕ. Από την πλευρά του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Πρέμπεν Άαμαν, εκπρόσωπος του προέδρου Ντόναλντ Τούσκ, εξέφρασε τη λύπη του για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης. Επίσης, εκτός από την Αθήνα, και η Λευκωσία διαχώρισε τη θέση της και εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της τόσο επί της διαδικασίας, όσο και επί της ουσίας, ενώ η σύνταξη δήλωσης από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τούσκ, για νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσσίας έγινε, «χωρίς να προηγηθεί διαβούλευση και εύλογος χρόνος στα κράτη-μέλη να τοποθετηθούν». 

Η Ρωσσία από την πλευρά της επιρρίπτει τις ευθύνες στο Κίεβο και το ΝΑΤΟ αναφορικά με την αιματοχυσία στη Μαριούπολη. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ρωσσίας, Ντμίτρι Πεσκόφ, σε δηλώσεις του κατέστησε την ουκρανική κυβέρνηση υπεύθυνη για τον «βάρβαρο βομβαρδισμό» των ρωσσόφωνων, οι οποίοι, σύμφωνα με το Κρεμλίνο δεν είχαν άλλη επιλογή από το να αμυνθούν. Επίσης, σε ομιλία του σε φοιτητές στην Αγία Πετρούπολη, ο Βλαντιμίρ Πούτιν διερωτήθηκε ρητορικά «Ποιος πολεμά;» στην Ανατολική Ουκρανία, για να απαντήσει πως «υπάρχουν μεραρχίες του επίσημου στρατού, αλλά το βάρος πέφτει στα αυτοαποκαλούμενα τάγματα εθελοντών εθνικιστών. Στην πραγματικότητα, δεν πρόκειται για στρατό, αλλά για μια λεγεώνα των ξένων, μια λεγεώνα του ΝΑΤΟ, που δεν έχει στόχο την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων της Ουκρανίας, αλλά τον γεωπολιτικό περιορισμό της Ρωσσίας». Έντονη ήταν η αντίδραση του γενικού γραμματέως του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, που λίγο μετά το τέλος της έκτακτης συνόδου της επιτροπής ΝΑΤΟ-Ουκρανίας χαρακτήρισε «ανοησίες» τις θέσεις Πούτιν και κατήγγειλε πως «οι ξένες δυνάμεις στην Ουκρανία είναι Ρώσσοι. Τις τελευταίες εβδομάδες η Ρωσσία παρέχει [στους αυτονομιστές] συστήματα πυραύλων, βαρύ πυροβολικό, άρματα μάχης, τεθωρακισμένα και στρατιωτικά ηλεκτρονικά συστήματα».

Η Μόσχα μπροστά στο ενδεχόμενο νέων κυρώσεων προειδοποιεί τη Δύση ότι η οικονομική πίεση θα ήταν «απολύτως καταστροφική, αδικαιολόγητη και τελικά κοντόφθαλμη».Το ουκρανικό Κοινοβούλιο ασκεί πιέσεις στη Δύση να ενισχύσει τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσσίας (την οποία χαρακτηρίζει ως «κράτος εισβολέα») και να αναγνωρίσει ως «τρομοκρατικές οργανώσεις» τις Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ. Επίσης, η ουκρανική κυβέρνηση απέρριψε την πρόταση της φιλορωσσικής αντιπολίτευσης για υποβολή αιτήματος στον ΟΗΕ για την αποστολή κυανόκρανων στην Ανατολική Ουκρανία, οδηγώντας την κατάσταση σε νέο αδιέξοδο. Η Ρωσσία βλέπει το ρούβλι, το Χρηματιστήριο της Μόσχας και την τιμή του πετρελαίου να σημειώνουν νέα πτώση, ενώ ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας. Από την πλευρά της η Δύση παρουσιάζεται διχασμένη και επιφυλακτική στην επιβολή οικονομικών κυρώσεων τη στιγμή που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό ενεργειακά από τη Μόσχα. Οι τελικές αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών θα ληφθούν στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 12 Φεβρουαρίου. Η συμφωνία των κρατών–μελών της ΕΕ για τη χορήγηση δανείου ύψους 1,8 δισ.ευρώ στην Ουκρανία θα δώσει μια οικονομική ανάσα στην σκληρά δοκιμαζόμενη χώρα, αλλά σίγουρα δεν μπορεί να επουλώσει τις «ανοιχτές πληγές» του πολέμου. Όσο περνάει ο καιρός, η αναζωπύρωση της έντασης και η κρίση στις σχέσεις Δύσης-Ρωσσίας παίρνουν απειλητικές διαστάσεις για την ειρήνη και την περιφερειακή ασφάλεια στην Ανατολική Ευρώπη, η περίπτωση εκεχειρίας απομακρύνεται και οι εξελίξεις στο άμεσο μέλλον αναμένονται εξίσου δραματικές.

 

*Αρχισυντάκτη της Νέας Πολιτικής

 

 

    Print       Email

About the author

You might also like...

Παρουσίαση του βιβλίου «Ο άρχοντας με τα πολλά πρόσωπα», Παλιά Βουλή, 26/11/17, 12.00 μμ

Read More →