Loading...
You are here:  Home  >  ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ  >  Current Article

Η Βρεταννία προ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για παραμονή ή όχι στην ΕΕ

By   /   Μάιος 28, 2015  /   Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η Βρεταννία προ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για παραμονή ή όχι στην ΕΕ

    Print       Email

 

britain_eu_mashup

[28-5-2015]

♦ του Γιάννη Χατζόπουλου

 Στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την παραμονή ή όχι της Βρεταννίας στην ΕΕ οδηγείται το Ηνωμένο Βασίλειο σύμφωνα με τη δέσμευση του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον. Στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του, τις οποίες εκφώνησε βάσει του πρωτοκόλλου η βασίλισσα Ελισάβετ, έγινε σαφές ότι είναι πλέον στο χέρι του βρεταννικού λαού η παραμονή ή όχι της χώρας στην ΕΕ. «Η κυβέρνησή μου θα επαναδιαπραγματευθεί τη σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την EΕ προς όφελος όλων των κρατών-μελών», υπογράμμισε η βασίλισσα στην 61η πανηγυρική ομιλία της στη Βουλή των Λόρδων. Παράλληλα, τόνισε πως σύντομα θα κατατεθεί προς ψήφιση νομοσχέδιο για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος με ερώτημα τη συμμετοχή ή όχι στην ΕΕ προ του τέλους του 2017.

Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή των Κοινοτήτων, την ώρα που ο Κάμερον θα ξεκινά ευρωπαϊκή περιοδεία, επιδιώκοντας να πείσει τους εταίρους του, Ολάντ και Μέρκελ, σε κομβικές συζητήσεις για την αναθεώρηση των ευρω-βρεταννικών σχέσεων. Παρίσι και Βερολίνο αντιδρούν στο ενδεχόμενο αναθεώρησης των θεμελιωδών συνθηκών της Ένωσης, εκτιμώντας ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να δημιουργήσει τριγμούς στα θεμέλια της ΕΕ. Ήδη, ευρωπαϊκοί κύκλοι ασκούν σκληρή κριτική στον Βρεταννό πρωθυπουργό, θεωρώντας ότι οι προτάσεις του για αναθεώρηση του σημερινού καθεστώτος οδηγούν σε σύγχυση και πως χρειάζονται ουσιώδεις διαπραγματεύσεις για την αναθεώρηση των συνθηκών.

Οι πρώτες αντιδράσεις ήρθαν από την Γαλλία λίγο πριν την επίσκεψη Κάμερον. Συγκεκριμένα, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς χαρακτήρισε «πολύ ριψοκίνδυνο» το βρεταννικό σχέδιο για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος με το οποίο ο βρεταννικός λαός θα αποφασίσει αν η χώρα του θα παραμείνει ή όχι στην ΕΕ. «Ο βρεταννικός πληθυσμός έχει εθιστεί σε αυτό που του λένε: ‘η Ευρώπη είναι ένα κακό πράγμα’ και την ημέρα που θα ζητήσουν την γνώμη του υπάρχει ένας κίνδυνος να πει ότι η Ευρώπη είναι ένα κακό πράγμα», υπογράμμισε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών. Σύμφωνα τον Φαμπιούς, η Βρεταννία θα είναι σίγουρα η μεγάλη ηττημένη σε περίπτωση αποχώρησής της από την ΕΕ, χωρίς ωστόσο να βγαίνει λιγότερο χαμένη η Ευρώπη. Η Βρεταννία «είναι μια στρατιωτική δύναμη, μια διπλωματική δύναμη. Αν μια χώρα τόσο σημαντική εγκαταλείψει την Ευρώπη, αυτό θα φέρει ένα εξαιρετικά αρνητικό αίσθημα στην Ευρώπη», υπογράμμισε ο Φαμπιούς, που εξέφρασε την επιθυμία του για παραμονή της Βρεταννίας στην ένωση.

Στην ατζέντα της εσωτερικής πολιτικής, κύριο θέμα αποτελεί το «πρόγραμμα για τον εργαζόμενο λαό», προς όφελος της «πλήρους απασχόλησης» και της «αποκατάστασης της εθνικής συνοχής». Οι προγραμματικές δηλώσεις αφορούν νόμους που θα «παγώνουν» τους φόρους εισοδήματος και ασφαλιστικές εισφορές για πέντε χρόνια, θα καθιερώνουν 30 ώρες δωρεάν φιλοξενίας παιδιών σε παιδικούς σταθμούς την εβδομάδα, καθώς και την επέκταση του προγράμματος «δικαίωμα για αγορά κατοικίας» σε 1,3 εκατομμύρια άτομα. Σύμφωνα με την κυβέρνηση Κάμερον, πρέπει να γίνει «το πρώτο βήμα για καθολική αξιοπρεπή απασχόληση και καλή εκπαίδευση, αγορά κατοικίας, και ποιότητα ζωής και ασφάλειας μετά τη συνταξιοδότηση καθώς και την παροχή ασφάλειας».

Σε αντίθεση με την προηγούμενη θητεία της κυβέρνησης Κάμερον, οι Συντηρητικοί μονοπωλούν τα υπουργικά αξιώματα, γεγονός που είχε αντίκτυπο στις προγραμματικές δηλώσεις. Το «πρόγραμμα για τον εργαζόμενο λαό», προβλέπει μείωση του ανωτάτου ορίου των επιδομάτων που μπορεί να εισπράττει, αθροιστικά, κάθε νοικοκυριό και μέτρα που περιορίζουν ακόμη περισσότερο τα συνδικάτα: το σχετικό νομοσχέδιο θα απαιτεί συμμετοχή τουλάχιστον του 50% των εργαζομένων στις ψηφοφορίες για κήρυξη απεργίας. Άλλα αμφιλεγόμενα μέτρα αφορούν τη διεύρυνση των περιθωρίων παρακολούθησης των τηλεπικοινωνιών στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και τη θέσπιση δρακόντειων μέτρων εναντίον της λαθρομετανάστευσης. Ο Κάμερον και ο υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν έχουν δεσμευτεί ότι η Βρεταννία θα καταφέρει να παρουσιάσει πλεονασματικό προϋπολογισμό το οικονομικό έτος 2018-2019. Ωστόσο, η μείωση κατά 3.000 λίρες του ανωτάτου ποσού κοινωνικών επιδομάτων που έχουν δικαίωμα να λαμβάνουν οι οικογένειες αποτελεί ένα δυσοίωνο σημάδι για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Κάμερον.

Ο Κάμερον υποσχέθηκε ότι το δημοψήφισμα για το μέλλον της Βρεταννίας στην ΕΕ θα λάβει χώρα πριν από το τέλος του 2017 (εφόσον επανεκλεγεί σε δύο χρόνια) με στόχο να αποτρέψει το ενδεχόμενο «ανταρσίας» της ευρωσκεπτικιστικής πτέρυγας των Συντηρητικών. Η πρόταση Κάμερον έχει προκαλέσει ήδη αντιδράσεις των Φιλελεύθερων Δημοκρατών και των Εργατικών, που βλέπουν αρνητικά το ενδεχόμενο αποχώρησης από την ΕΕ. Επίσης, ενδιαφέρον αλλά και ανησυχία για την παραμονή της Βρεταννίας στην ΕΕ, παρουσιάζουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις σύμφωνα με τις οποίες η πλειοψηφία του βρεταννικού λαού τάσσεται υπέρ της εξόδου. Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσκόπηση του YouGov που δημοσιεύθηκε στις 8 Μαΐου, 46% των Βρεταννών επιθυμούν την έξοδο από την ΕΕ, έναντι 35% που τάσσεται υπέρ της παραμονής. Το πρώτο(και τελευταίο μέχρι σήμερα) δημοψήφισμα για την παραμονή της Βρεταννίας στην ευρωπαϊκή οικογένεια ήταν το 1975, όταν ο βρεταννικός λαός αποφάσισε την παραμονή στην τότε Ευρωπαϊκή Κοινότητα. 40 χρόνια μετά το ζήτημα επανέρχεται με ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις για το ευρωπαϊκό μέλλον της Βρεταννίας που πλέον φαντάζει αβέβαιο.

*Αρχισυντάκτη της Νέας Πολιτικής

    Print       Email

About the author

You might also like...

Παρουσίαση του βιβλίου «Ο άρχοντας με τα πολλά πρόσωπα», Παλιά Βουλή, 26/11/17, 12.00 μμ

Read More →