Loading...
You are here:  Home  >  ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ  >  Current Article

Ερμηνεύοντας τη νέα σύγκλιση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας

By   /   Μάρτιος 26, 2017  /   Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ερμηνεύοντας τη νέα σύγκλιση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας

    Print       Email

 

[26-3-2017]

♦ του Στάθη Καραπάνου*

Την περασμένη Κυριακή 19 Μαρτίου, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον, συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζιν-πινγκ, στο πλαίσιο της πρώτης περιοδείας του στην Ασία. Η συνάντηση κάθε άλλο παρά αντικατόπτρισε το νευρικό κλίμα που είχε προηγηθεί αρχής γενομένης από την προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ, όπου ο Αμερικανός κροίσος είχε απειλήσει με δασμούς της τάξης του του 45% στα κινεζικά προϊόντα.

Οι δύο πλευρές φάνηκαν να παραμερίζουν τις σημαντικές διαφορές τους στα οικονομικά θέματα, οι οποίες πηγάζουν από το συγκριτικό εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ και τις κατηγορίες πως το Πεκίνο ανατιμά συνεχώς το κινεζικό νόμισμα. Οι αντιπρόσωποι των δύο ισχυρότερων οικονομιών στον πλανήτη συμφώνησαν στο να δουλέψουν μαζί για την εξουδετέρωση του πυρηνικού κινδύνου στην κορεατική χερσόνησο και προγραμματίστηκε η πολυσυζητημένη συνάντηση του Σι με τον Τραμπ, πιθανόν τον επόμενο μήνα στις ΗΠΑ.

Ο Τίλερσον δήλωσε πως η Αμερική είναι έτοιμη να καλλιεργήσει τη σχέση της με την Κίνα, θέτοντας ως θεμελιώδεις αρχές την αποφυγή συρράξεων και αντιπαραθέσεων, τον αμοιβαίο σεβασμό και τα αμοιβαία οφέλη. Αυτά δηλαδή που διατυμπανίζει η Κίνα εδώ και καιρό. Τώρα αν αυτή η στάση των Αμερικανών είναι μία στροφή προς τον πραγματισμό ή είναι μία κίνηση εφησυχασμού πριν την καταιγίδα, θα φανεί τις αμέσως επόμενες μέρες.

Η Κίνα πάντως συνεχίζει να υποστηρίζει πως δεν επιθυμεί το ξέσπασμα ενός εμπορικού πολέμου, έχει όμως πλέον πάρει προληπτικά μέτρα ακόμη και για το χειρότερο δυνατό ενδεχόμενο.  Η κινεζική κυβέρνηση ανέθεσε σε εμπορικούς συμβούλους και δεξαμενές σκέψεως την οργάνωση ενός σχεδίου δράσης σε περίπτωση που ο Τραμπ προχωρήσει σε κυρώσεις. Πολλοί αναλυτές πιστεύουν πως ο Τραμπ είναι πολύ πιθανό να ανυψώσει δασμούς σε συγκεκριμένους τομείς όπου το αμερικανικό έλλειμμα είναι πολύ μεγάλο, όπως στον χαλυβουργικό και στο εμπόριο επίπλων, όπως και εναντίων των μεγάλων κινεζικών κρατικών εταιριών που απολαμβάνουν γενναιόδωρα κρατικά κονδύλια, αποκτώντας στρατηγικό οικονομικό πλεονέκτημα.

Κινεζικό αντίποινο μπορεί να αποτελέσει η ραγδαία μείωση των κινεζικών εισαγωγών από τις ΗΠΑ σε αγροτικά προϊόντα και υποπροϊόντα, μηχανήματα και άλλα μεταποιημένα προϊόντα, βρίσκοντας εναλλακτικούς προμηθευτές. Άλλα οικονομικά «όπλα» που η Κίνα μπορεί να επιστρατεύσει είναι η επιβολή φόρων και άλλων περιορισμών στις αμερικανικές εταιρείες που δρουν στη χώρα, όπως και περιορισμούς στην πρόσβαση αμερικανικών εταιρειών στον ταχύτατα αναπτυσσόμενο τομέα των υπηρεσιών στην Κίνα.

Πιθανόν, αναλογιζόμενο αυτά τα ενδεχόμενα, το επιτελείο του Τραμπ να υποστήριξε μία περισσότερο ήπιων τόνων και βασισμένη σε αμοιβαίες υποχωρήσεις διαπραγμάτευση με την Κίνα επί του συνόλου των διμερών αλλά και παγκοσμίων ζητημάτων.

* Σινολόγος, βοηθός ερευνητή στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Νάπολης «LOrientale»

    Print       Email

About the author

You might also like...

Παρουσίαση του βιβλίου «Ο άρχοντας με τα πολλά πρόσωπα», Παλιά Βουλή, 26/11/17, 12.00 μμ

Read More →