Loading...
You are here:  Home  >  ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ  >  Current Article

Επισκέψεις Αθηνών, αλλά εξελίξεις Άγκυρας

By   /   Οκτώβριος 31, 2015  /   Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Επισκέψεις Αθηνών, αλλά εξελίξεις Άγκυρας

    Print       Email

tourkia_ekloges

[31-10-2015]

♦ του Αντώνη Παπαγιαννίδη*

Μετά τον Γάλλο Πρόεδρο Ολλάντ, είχαμε την τιμή της επίσκεψης του Αντιπροέδρου (της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) Ντομπρόσβσκις, ύστερα εκείνης του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Στάϊνμάγιερ (αυτή η επίσκεψη επισπεύσθηκε, ήταν για λίγο αργότερα), έπεται επίσκεψη του Επιτρόπου Μοσκοβισί (ετούτη εξ αναβολής, αλλά για γνήσιο προσωπικό λόγο) αλλά και του Προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς.

Αυτή η συρροή επισήμων επισκέψεων στην Αθήνα, με ένα μείγμα από τοποθετήσεις και προτεραιότητες – τον Φρανσουά Ολλάντ τον βάλαμε μέχρι και για τα “κόκκινα δάνεια” να μιλήσει υποστηρικτικά, ο Βάλντις Ντομπρόσβσκις (που μιλούσε σαν να ήταν αυτόματο, σαν να του είχαν βάλει κασέτα, ακόμη κι όταν έδινε συνέντευξη…), συγκράτησε την αυστηρότητα των θέσεων για την τρέχουσα αξιολόγηση, ο Φρανκ-Βάλτερ Στάϊμαγιερ είπε τα δυο καλά λόγια για το προσφυγικό/μεταναστευτικό και για τον ρόλο της Ελλάδας χωρίς όμως να παραλείψει σύσταση/προειδοποίηση “να μην ζητάμε συνεχώς καινούργια” στην κάθε δυσκολία – χρήσιμο είναι να μην μας αποσπάσει την προσοχή απο το γεγονός ότι τα μάτια των Ευρωπαίων “εταίρων” μας είναι στραμμένα λίγο παραπέρα. Στην Άγκυρα. Και στις γκαστρωμένες εκλογές της 1ης Νοεμβρίου.

Διότι μπορεί π.χ. η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επέτρεψε διαρροή ότι η έκθεση προόδου για τις σχέσεις με την Τουρκία (που “φυσικά” δεν θα δημοσιοποιηθεί επισήμως προτού και γίνουν οι εκλογές και κατασταλάξει η μετεκλογική ισορροπία..) διατυπώνει έντονες ανησυχίες για την ελευθερία του λόγου και τα ανθρώπινα δικαιώματα, και τούτο την ώρα που στην γείτονα οι δυνάμεις της τάξεως ολοκλήρωναν την εισβολή/σίγαση σταθμών και εφημερίδων, ως προσκείμενων στον Φετουλλάχ Γκιουλέν. Όμως, π.χ., και οι ακραίες απαιτήσεις της Άγκυρας προκειμένου να δεχθεί να συμμετάσχει στην συζήτηση – και – για την ανάσχεση του προσφυγικού ρεύματος δεν απωθήθηκαν ευθέως (θυμίζουμε: άνοιγμα 6 κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, συμμετοχή Ερντογάν στην Κορυφή των “28”, πέρα από έκτακτη χρηματοδότηση 3 δις – χωρίς, δε, εγγυήσεις ότι δεν θα υποκαταστήσει αύριο Κουρδική ροή εκείνη των Σύριων προσφύγων προς Ευρώπη…), αλλά και η Τουρκία δεν κλήθηκε καν να υποστεί την ενόχληση συμμετοχής στην άτυπη Κορυφή για το προσφυγικό, κι ας αφορούσε προπαντός εκείνην!

Γιατί τα γράφουμε αυτά λίγες ώρες πριν τις Τουρκικές εκλογές της 1ης Νοεμβρίου; Επειδή άν -ΑΝ – όλα διεξαχθούν σχετικά ομαλά την Κυριακή στην Τουρκία, και αν – ΑΝ – δεν προκύψει η αυτονομία Ερντογάν (είναι αστείο πώς το ΑΚΡ με επικεφαλής Νταβούτογλου, ονομάζεται απ’ όλους “κόμμα του Ερντογάν”), τότε όλοι στην Δύση – Ουάσιγκτον πρώτη, Βερολίνο, Βρυξέλλες… – θα αρχίσουν να πιέζουν και να προσεύχονται για Κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας στην Άγκυρα. Η οποία όμως, άμα “βγεί”, κινδυνεύει να ενισχύσει ακόμη περισσότερο την Τουρκική διαπραγματευτική θέση.

Θυμηθείτε το!

*Συνεργάτης της Νέας Πολιτικής (Δημοσιεύθηκε στο Kontra News)

    Print       Email

About the author

You might also like...

Παρουσίαση του βιβλίου «Ο άρχοντας με τα πολλά πρόσωπα», Παλιά Βουλή, 26/11/17, 12.00 μμ

Read More →