Loading...
You are here:  Home  >  ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ  >  Current Article

Εξυγίανση των στρατιωτικών της δυνάμεων επιχειρεί η Κίνα

By   /   Φεβρουάριος 22, 2015  /   Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Εξυγίανση των στρατιωτικών της δυνάμεων επιχειρεί η Κίνα

    Print       Email

PLA [22-2-2015] 

♦ του Στάθη Καραπάνου*

Η οικονομική επέκταση της Κίνας και η δραστηριοποίηση της εξωτερικής της πολιτικής είναι σίγουρα τα ζητήματα που απασχολούν τους περισσότερους διεθνείς παρατηρητές. Στο εσωτερικό της Κίνας, όμως, η μεγάλη εκστρατεία πάταξης της διαφθοράς που έχει εξαπολύσει εδώ και δύο χρόνια ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ είναι αυτή που κλέβει τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, σπέρνοντας φόβο και τρόμο ανάμεσα σε πολιτικούς και αξιωματούχους. Τα πλοκάμια αυτής της επιχείρησης έφτασαν έως και το κατώφλι του στρατού, υπογραμμίζοντας την αποφασιστικότητα με την οποία ο Σι θέλει να ασκήσει την προεδρική του εξουσία.

Πρόσφατα, ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός της Κίνας ανακοίνωσε πως από το 2013 τέθηκαν υπό ανάκριση 4.024 αξιωματικοί του στρατού με βαθμό μεγαλύτερο από αυτόν του αντισυνταγματάρχη, μεταξύ των οποίων και 82 στρατηγοί. Σκάνδαλο προκάλεσαν οι κατασχέσεις που ακολούθησαν, αφού στα σπίτια κάποιων αξιωματικών βρέθηκε μέχρι και χρυσό άγαλμα του Μάο. Οι αριθμοί που αφορούν τους περισσότερο χαμηλόβαθμους αξιωματικούς δεν έχουν μέχρι στιγμής δημοσιευτεί. Οι παρανομίες σχετίζονται με την αγοραπωλησία αξιωμάτων, την οικονομική διαχείριση των ταμείων και τις μίζες για την αγορά εξοπλισμού.

Ερωτήματα τέθηκαν για όσον αναφορά τις συνέπειες που μπορεί να έχει η εξάπλωση της διαφθοράς εντός του κινεζικού στρατού. Επί του θέματος, ο Ντένις Μπλάσκο, αντισυνταγματάρχης του αμερικανικού στρατού και ειδικός σε θέματα Κίνας, ισχυρίζεται πως το πρόβλημα της διαφθοράς στοιχειώνει κατά κύριο λόγο το κομμάτι της διοικητικής μέριμνας του κινεζικού στρατού και όχι το επιχειρησιακό τμήμα που θα είχε την ευθύνη να καθοδηγήσει μία ενδεχόμενη μάχη. Ο Μπλάσκο επισήμανε επίσης πως η καταπολέμηση της διαφθοράς πρέπει να θεωρηθεί ως μέρος μίας γενικότερης προσπάθειας εκσυγχρονισμού του κινεζικού στρατού που έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει μέχρι το 2049.

Ο Σι έχει φανεί έως τώρα πολύ προσεκτικός στις κινήσεις του, εφόσον ξέρει πως, παρά το γεγονός ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας κατέχει τον έλεγχο του στρατού, η αδιαμφισβήτητη στήριξη του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού συνιστά βασική προϋπόθεση για την παραμονή του Κόμματος στην εξουσία. Στις τάξεις του κινεζικού στρατού υπάρχουν συγκεκριμένα στελέχη που χαίρουν ακράδαντης αφοσίωσης από τους κατωτέρους τους. Μία υπερβολικά σκληρή στάση του Σι θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα μέρος του στρατού να στραφεί εναντίον του.

Παρ’ όλα αυτά, ο Σι έχει αρχίσει να συγκεντρώνει περισσότερες ελεγκτικές αρμοδιότητες στα χέρια της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής -το ισχυρότερο όργανο του κινεζικού στρατού-, της οποίας πρόεδρος είναι ο ίδιος. Με αυτόν τον τρόπο δείχνει πως έχει σκοπό να εμβαθύνει τον έλεγχο σε όλες τις πτυχές του στρατού της Κίνας, υπενθυμίζοντας για ακόμη μία φορά πως πρόκειται για έναν ηγέτη με στόχο να αφήσει ένα ανεξίτηλο στίγμα τόσο στα κινεζικά όσο και στα διεθνή δρώμενα.         

* Σινολόγος, ερευνητής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Νάπολης «LOrientale»

    Print       Email

About the author

You might also like...

Παρουσίαση του βιβλίου «Ο άρχοντας με τα πολλά πρόσωπα», Παλιά Βουλή, 26/11/17, 12.00 μμ

Read More →