Loading...
You are here:  Home  >  ΦΑΚΕΛΛΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ  >  Current Article

Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ.Ο άξονας Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ μπορεί ν’ αλλάξει τα παγκόσμια δεδομένα

By   /   Φεβρουάριος 3, 2014  /   Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ.Ο άξονας Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ μπορεί ν’ αλλάξει τα παγκόσμια δεδομένα

    Print       Email

Screen Shot 2014-02-03 at 10.52.03 AMΗ ανακάλυψη τεραστίων κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου στην Ανατολική Μεσόγειο, που εκτείνονται από το Ιόνιο Πέλαγος μέχρι τις ακτές της Συρίας, δημιούργησε ένα μείζον διακύβευμα παγκοσμίου ενδιαφέροντος. Τα κοιτάσματα είναι τόσο μεγάλα ώστε από τον έλεγχό τους εξαρτάται η παγκόσμια ενεργειακή κυριαρχία.

Αυτό το διακύβευμα προκάλεσε, όπως είναι φυσικό, το άμεσο ενδιαφέρον όλων ανεξαιρέτως των Μεγάλων Δυνάμεων, από τις ΗΠΑ, την Μεγάλη Βρεταννία και την Γαλλία μέχρι την Ρωσσία και την Κίνα, και την αποστολή ισχυρών ναυτικών δυνάμεων στην περιοχή.

Σε τοπικό επίπεδο, δύο κράτη που βρίσκονται επί του πεδίου, το Ισραήλ και η Κύπρος, συνέπηξαν συμμαχία σε όλα τα επίπεδα και οργάνωσαν από κοινού την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων που βρίσκονται υπό τον έλεγχό τους, σε συνεργασία με μεγάλες δυτικές εταιρείες εξόρυξης. Η αντίδραση και οι απειλές της Τουρκίας, που βρίσκεται γεωγραφικά εκτός των κοιτασμάτων, υπερακοντίσθηκε χάρις στον κλοιό γεωστρατηγικής προστασίας που προσέφεραν στην κοινοπραξία οι Μεγάλες Δυνάμεις.

Τεράστια κοιτάσματα βρίσκονται, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, και στο ελληνικό υπέδαφος. Η Ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ακόμα προχωρήσει στην ανακήρυξη της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης που δικαιούται σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, ώστε να προχωρήσει εν συνεχεία στις διαδικασίες εκμετάλλευσης. Έχει όμως αρχίσει μία σοβαρή γεωπολιτική προσέγγιση με το Ισραήλ, μέσω της οποίας είναι δυνατόν το μοντέλο της ισραηλινο-κυπριακής συνεργασίας να επεκταθεί και προς την Ελλάδα.

Υπάρχει όμως και ένας ακόμα σοβαρός λόγος ελληνοϊσραηλινής προσέγγισης. Και αυτός είναι η Τουρκία. Το καθεστώς Ερντογάν απομακρύνεται από την Δύση, επιχειρεί να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στον ισλαμικό κόσμο, προσεγγίζει γεωστρατηγικά την Κίνα. Στα πλαίσια αυτά, επήλθε ρήξη μεταξύ των προηγουμένως συμμάχων Ισραήλ-Τουρκίας σε πολλά συνεχόμενα επεισόδια: Μαβί Μαρμαρά, φραστική επίθεση του Ερντογάν στον Πέρες, αποκάλυψη ισραηλινών πρακτόρων στις ιρανικές αρχές από τις τουρκικές υπηρεσίες κλπ.

Το Ισραήλ βρίσκεται τώρα γεωστρατηγικά απομονωμένο, έχει χάσει το στρατηγικό βάθος που του έδιδε η σύμμαχος τουρκική ενδοχώρα, απειλείται από το Ιράν, γειτνιάζει με την συριακή κρίση, περιβάλλεται από φανατικές αντι-ισραηλινές δυνάμεις όπως η Χεζμπολλάχ και η Φατάχ, και η μόνη του δίοδος προς Δυσμάς είναι ο διάδρομος Κύπρος-Ελλάδα.

Επομένως, με το κριτήριο της αμοιβαίας ανάγκης, το Ισραήλ είναι αντικειμενικά ο πιο θερμός σύμμαχος της Κύπρου και της Ελλάδας. Έχουν κοινό γεωπολιτικό αντίπαλο, την Τουρκία, και κοινό πεδίο συμφερόντων, την ενέργεια.

Αλλά υπάρχουν και άλλοι, εξ ίσου σοβαροί δεσμοί μεταξύ των τριών κρατών: είναι τα μόνα δυτικού τύπου και δυτικής πολιτικής και πολιτισμικής δομής κράτη στην Ανατολική Μεσόγειο. Έχουν δημοκρατικά πολιτεύματα, κατοικούνται από λαούς με ευρωπαϊκή κουλτούρα, και επιπλέον συνδέονται από μακραίωνες σχέσεις, κοινά πολιτιστικά στοιχεία και κοινές ιστορικές εμπειρίες. Ελληνιστική εποχή, Ρώμη, Βυζάντιο, Τουρκοκρατία είναι το κοινό πλαίσιο που έζησαν επί χιλιετίες μαζί Έλληνες και Εβραίοι. Ακόμη και οι φάσεις ανταγωνισμού και καχυποψίας αποτελούν στοιχεία της μακράς συμβίωσης.

Από τον Ψυχρό Πόλεμο ο πλανήτης έχει περάσει τώρα σε μία ιδιόμορφη σύγκρουση πολιτισμών, με πολλά μέτωπα (πόλεμοι στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ, τρομοκρατικές επιθέσεις σε δυτικές μεγαλουπόλεις, φονταμενταλιστικά κινήματα στην Εγγύς Ανατολή κλπ.). Ασφαλώς το θερμό γεωπολιτικό πεδίο της σύγκρουσης είναι η Εγγύς Ανατολή, η ζώνη από την Αίγυπτο μέχρι το Ιράν. Στο επίκεντρο της ζώνης αυτής είναι το Ισραήλ, στο δε όριό της, στο όριο μεταξύ του δυτικού κόσμου και της Ανατολής, όπως επί αιώνες, ο Ελληνισμός. Αυτό είναι το πλαίσιο εντός του οποίου καλούνται σήμερα ο Ελληνισμός και το Ισραήλ να υπερβούν τις όποιες αγκυλώσεις και δευτερεύουσες δυσκολίες και να συγκροτήσουν κοινό άξονα, που θα αποτελέσει τον πυλώνα του Δυτικού Κόσμου στην φλεγόμενη Ανατολική Μεσόγειο.

Η ΝΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ 

    Print       Email

You might also like...

Η Κύπρος, η Ευρώπη και η Ενέργεια

Read More →