Loading...
You are here:  Home  >  ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ  >  Current Article

Διπλωματία του γκολφ: ο Τραμπ συναντά τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας

By   /   Φεβρουάριος 16, 2017  /   Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Διπλωματία του γκολφ: ο Τραμπ συναντά τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας

    Print       Email

 

[16-2-2017]

♦ του Στάθη Καραπάνου*

Το τελευταίο παιχνίδι που παίχτηκε σε γήπεδο του γκολφ μεταξύ των ηγετών της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ ήταν το 1957. Τότε, στο Μέρυλαντ, ο πρόεδρος Αϊζενχάουερ έπαιξε γκολφ με τον Νομπουσούκε Κίσι, τον παππού του Σίνζο Άμπε, σημερινού πρωθυπουργού της Ιαπωνίας, βάζοντας τα θεμέλια μίας συμπαγούς συμμαχίας μεταξύ των δύο πρώην αντιπάλων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Μετά από εξήντα χρόνια, είναι ο Τραμπ αυτός που σε ένα γήπεδο του γκολφ αποφασίζει να δώσει νέα πνοή στην συνεργασία με το Τόκυο.

Ο Τραμπ επιφύλαξε ιδιαίτερη περιποίηση στον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, σε αντίθεση με την, σκληρή απέναντί του, προεκλογική εκστρατεία. Μετά από αγκαλιές, φιλιά και χειραψίες στο Οβάλ Γραφείο (έως τώρα μόνο η Τερέζα Μέι είχε προσκληθεί από τον Τραμπ), ο Άμπε και ο Τραμπ, μετά συνοδείας των συζύγων τους, μπήκαν στο Air Force One με προορισμό τη Φλόριντα, όπου πέρασαν ένα σαββατοκύριακο στην πολυτελή οικία του αμερικανού προέδρου στη Φλόριντα, μεταξύ γευμάτων και μίας ολόκληρης ημέρας στο γήπεδο του γκολφ, όπου οι δύο ηγέτες μπόρεσαν να συζητήσουν για το μέλλον του κόσμου.

Κατά την προεκλογική εκστρατεία, ο Τραμπ είχε αναφέρει πολλές φορές πως η Ιαπωνία δεν πληρώνει το σωστό τίμημα για την αμυντική βοήθεια που της προσφέρουν οι ΗΠΑ. Πριν την συνάντηση των δύο ηγετών, ο Τραμπ δήλωσε πως πρόκειται για μία φιλική επίσκεψη, η οποία όμως μπορεί να μετατραπεί σε ανταγωνιστική εάν οι δύο δεν τα βρουν στα εμπορικά θέματα. Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ έχει κατηγορήσει την Ιαπωνία πως προσπαθεί να υποτιμήσει το γεν και θεωρεί άδικους τους ισχύοντες δασμούς στις εμπορικές συναλλαγές αυτοκινήτων μεταξύ των δύο χωρών. Έχει επιπλέον κατηγορήσει ευθέως το σχέδιο της Toyota για δημιουργία νέων εργοστασίων στο Μεξικό, απειλώντας με δασμούς για να προσελκύσει τις επενδύσεις εντός ΗΠΑ.

Ο Άμπε πάντως δεν πήγε με άδεια χέρια στον Τραμπ, προτείνοντάς του ένα πακέτο επενδύσεων σε σιδηροδρομικά δίκτυα υψηλής ταχύτητας και άλλες υποδομές, με άμεσο αντίκτυπο 700.000 νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ. Από πλευράς του, ο Τραμπ, πρότεινε την διαπραγμάτευση μίας διμερούς συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου, καθησυχάζοντας τους Ιάπωνες, οι οποίοι είχαν πανικοβληθεί μετά την απόσυρση Τραμπ από το Σύμφωνο Συνεργασίας των Δύο Πλευρών του Ειρηνικού (Trans-Pacific Partnership, TPP).

Σίγουρα, τα καινούρια στοιχεία που δείχνουν πως το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ απέναντι στην Ιαπωνία έφτασε τα 68,94 δισεκατομμύρια δολλάρια, δεν καθησυχάζει καθόλου τα δασμολογικά ένστικτα του Τραμπ, σημαιοφόρου του σλόγκαν «America first». Το παιχνίδι γκολφ, πάντως, φαίνεται να έληξε ισόπαλο, αφού ο Τραμπ πήρε τις εμπορικές υποσχέσεις που ήθελε από τον Άμπε, ενώ ο Ιάπωνας πρωθυπουργός εξασφάλισε αυτό που περισσότερο τον «έκαιγε», δηλαδή την δέσμευση πως οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν την Ιαπωνία απέναντι στις διεκδικήσεις της Κίνας για τις, αμφισβητούμενης κυριαρχίας, νήσους Diaoyu (Senkaku για τους Ιάπωνες) στην Ανατολική Θάλασσα της Κίνας.   

* Σινολόγος, βοηθός ερευνητή στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Νάπολης «LOrientale»

 

    Print       Email

About the author

You might also like...

Παρουσίαση του βιβλίου «Ο άρχοντας με τα πολλά πρόσωπα», Παλιά Βουλή, 26/11/17, 12.00 μμ

Read More →