Loading...
You are here:  Home  >  ΣΤΗΛΕΣ  >  Current Article

Διεθνής Επενδυτικός Οδηγός

By   /   Ιούνιος 28, 2014  /   Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Διεθνής Επενδυτικός Οδηγός

    Print       Email

 

Η σταθερότητα του Ευρώ

 Το ευρωπαϊκό κοινό νόμισμα φθάνει στον τέταρτο μήνα του χρόνου, εμφανίζοντας μηδενικές αποκλίσεις σε σχέση με το δολλάριο ΗΠΑ από την αρχή του έτους. Αυτό που εντυπωσιάζει, όμως, περισσότερο, είναι ότι, την ίδια εποχή, τα τελευταία πέντε χρόνια, δεν είχαμε διαφορές μεγαλύτερες του 5% από την τρέχουσα ισοτιμία. Αν αναλογιστεί κανείς το μέγεθος των οικονομικών προβλημάτων που αποτιμήθηκαν αυτό το διάστημα, μόνο συμβατικά δεν μπορεί να το ερμηνεύσει. Πρώτη σκέψη και πιό συμβατική είναι ότι, και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προβλήματα είναι εξ ίσου σοβαρά. Μία άλλη είναι ότι οι κεντρικές τράπεζες είναι παντοδύναμες. Μία πιό ρεαλιστική προσέγγιση θα ισχυριζόταν ότι η τεράστια ρευστότητα διεθνώς βρήκε καλές αποδόσεις στα «υποτιμημένα» ομόλογα του Ευρωπαικού νότου. Το ερώτημα, τελικά, όμως, είναι αν αυτή η ηρεμία μπορεί να συνεχιστεί.Πόσο μάλλον τώρα που η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης ετοιμάζεται να πάει από το αυτί και στο δάσκαλο…

Παλλάδιο: ευγενές και σπάνιο

Πολλοί θα γνωρίζουν ότι το παλλάδιο,  το ασημόγκριζο αυτό μέταλλο με την έντονη λάμψη, είναι ένα ευγενές μέταλλο, η τιμή του οποίου διαπραγματεύεται στις διεθνείς αγορές μαζί με τον λευκόχρυσο, το ασήμι και τον χρυσό. Αυτό που λιγώτεροι γνωρίζουν είναι ότι χρησιμοποιείται ευρύτατα από την αυτοκινητοβιομηχανία, για την κατασκευή των καταλυτικών μετατροπέων των βενζινοκίνητων αυτοκινήτων. Το παλλάδιο και η πλατίνα έχουν την ιδιότητα να «παγιδεύουν» τις επιβλαβείς εκπομπές των κινητήρων εσωτερικής καύσης. Επενδυτικά, αυτό που ενδιαφέρει είναι το γεγονός ότι, τα τελευταία χρόνια, η ζήτηση για το μέταλλο μόλις και μετά βίας καλύπτεται από την παραγωγή. Πάνω από το 80% της παγκόσμιας παραγωγής προέρχεται από την Ρωσσία και την Νότια Αφρική. Για την μεν πρώτη, τα τεράστια αποθέματα που είχαν σχηματισθεί επί Σοβιετικής Ένωσης έχουν σχεδόν εξαντληθεί, ενώ ταυτόχρονα πιθανές νέες κινήσεις των Ρώσσων στο Ουκρανικό ζήτημα θα μπορούσαν να δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο τις  εξαγωγές του μετάλλου. Όσο για την Νότια Αφρική, η απεργία των μεταλλωρύχων, που ξεκίνησε στις αρχές του Ιανουαρίου, συνεχίζεται για δωδέκατη εβδομάδα, παραλύοντας τα μεγαλύτερα ορυχεία της χώρας. Το 2014 αναμένεται  συνολικά να είναι ιδιαίτερα ελλειματικό στο σκέλος της πρωτογενούς παραγωγής.Την όλη συγκυρία έρχονται να εκμεταλλευτούν και οι κερδοσκόποι, θέτοντας σε διαπραγμάτευση από τον Μάρτιο δύο νέα ETFs (είδος αμοιβαίου κεφαλαίου) εισηγμένα στο χρηματιστήριο του Γιοχάνεσμπουργκ. Αντικείμενό τους  είναι η απ’ ευθείας συγκέντρωση ποσοτήτων Παλλαδίου ίσης αξίας με τις εισροές κεφαλαίων  στο ενεργητικό τους. Στόχος τους είναι φυσικά να «στεγνώσουν» ακόμη περισσότερο την αγορά, με ευνόητες συνέπειες στην διαμόρφωση της τιμής του μετάλλου.

Σε άνοδο τα εμπορεύματα.

Πρωταθλητής ο καφές

 Η τιμή του καφέ κατέγραψε άνοδο 80% στην διεθνή αγορά από την αρχή του χρόνου. Την άνοδο αυτή προκαλεί η ξηρασία που παρατηρείται στις μεγαλύτερες παραγωγούς περιοχές του κόσμου, που φυσικά βρίσκονται στην Βραζιλία. Σε μικρότερο βαθμό έχει επιρεαστεί η ζάχαρη. Άνοδο είχαμε κατά 22% για την βρώμη, 20% για το καλαμπόκι, 14% για την σόγια και 13% για το σιτάρι. Οι ειδικοί, πάντως, είναι ανήσυχοι, καθώς βλέπουν να αναπτύσσεται σταδιακά το φαινόμενο του El Ninio, που μπορεί να προκαλέσει κλιματολογικές ανωμαλίες που θα επιρεάσουν πολλές  χώρες και αντίστοιχα την παραγωγή και τις τιμές σε βασικά αγαθά. Αν αυτό συνδυαστεί με την παρατήρηση ότι, σε καιρούς ισχυρής ανόδου των τιμών των τροφίμων, παρατηρούνται σοβαρές κοινωνικές αναταραχές στον αναπτυσσόμενο κόσμο, τότε θα πρέπει να ανησυχούμε διπλά.

επιμέλεια: Μιχάλης Παπίδης

    Print       Email

You might also like...

6 a.m. των Blitz

Read More →