Loading...
You are here:  Home  >  ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ  >  Current Article

Διαπραγμάτευση και γεωοικονομία

By   /   Ιανουάριος 31, 2015  /   Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Διαπραγμάτευση και γεωοικονομία

    Print       Email

 [31-1-2015]

♦ του Μάνου Κρανίδη*

Η επίτευξη ενός καλύτερου βιοτικού επιπέδου για την ελληνική κοινωνία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την προώθηση και επίτευξη των γεωοικονομικών εθνικών συμφερόντων. Συμφέροντα, στην επιτυχή προώθηση των οποίων στηρίζεται η ενίσχυση της θέσης της χώρας μας στο περιφερειακό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο γίγνεσθαι. Στην σημερινή εποχή των διεθνοποιημένων οικονομιών και αγορών, η ενίσχυση της θέσης της Ελλάδας στο διεθνές στερέωμα ορίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την σημαντικότητα της ελληνικής οικονομίας για την περιφέρεια της, την Ευρώπη και την παγκόσμια κοινότητα. Για αυτό και η λογική της γεωοικονομίας είναι απαραίτητο να ενεργοποιηθεί ακόμη περισσότερο όσον αφορά στην σημερινή πρόθεση διαπραγμάτευσης της νέας ελληνικής κυβέρνησης και στις δράσεις της εξωτερικής μας οικονομικής, εμπορικής και αναπτυξιακής πολιτικής.

Στην σημερινή εποχή καθίσταται ακόμη πιο κρίσιμη η ισορροπία και ποιότητα της συμμαχικής μας σχέσης με τις ισχυρές δυνάμεις του πλανήτη. Ειδικά η συμμετοχή μας στην ΕΕ και η άρρηκτη διαχρονική σχέση με τους εταίρους μας ξεχωριστά, ήδη και εκ των πραγμάτων, στηρίζεται σε ισχυρά κοινά οικονομικά συμφέροντα, τα οποία αφορούν κυρίως τις κοινές πολιτικές, το κοινό νόμισμα, τις εμπορικές σχέσεις και βεβαίως το πρόγραμμα διάσωσης της ελληνικής οικονομίας. Οι μεγαλύτεροι πιστωτές της Ελλάδας σήμερα είναι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης, η ΕΚΤ και διμερώς οι χώρες μέλη της ΕΕ. Γεωοικονομικά είναι κομβική η ισότιμη παρουσία της Ελλάδας στην πρώτη ταχύτητα της ευρωζώνης και της ευρωπαϊκής οικονομίας. Αυτή η πολιτική επιλογή πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτη. Βέβαια αυτή η θέση της Ελλάδας στην ΕΕ μπορεί και πρέπει να ενισχυθεί, σκοπός που ορίζει τον κύριο σκοπό της σημερινής διαπραγμάτευσης. Συνεπώς ο στόχος οφείλει να είναι διττός, να βελτιωθούν μεν οι όροι εξυπηρέτησης του χρέους και του προγράμματος αλλά χωρίς την ρήξη με τους Εταίρους, την απομόνωση της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, πολιτικό και οικονομικό. Απαιτείται στρατηγική και προσεκτικό σχέδιο να αποκτήσει η Ελλάδα πίσω την οικονομική της κυριαρχία χωρίς όμως η χρηματοδότηση και η ρευστότητα της οικονομίας να τεθούν εν κενό.

Αδιαμφησβήτητα, σπουδαίο μέρος της διαπραγμάτευσης και μοχλός γεωοικονομικής ενίσχυσης είναι και η αξιοποίηση των δημοσίων υποδομών. Εδώ είναι απαραίτητη η υλοποίηση ενός επεξεργασμένου σχεδίου αξιοποίησης τους και καθοριστικός ο περιορισμός πρωίμων ιδεοληπτικών κυβερνητικών δηλώσεων. Η έννοια της παραχώρησης μακροχρόνιας χρήσης των υποδομών, με την παράλληλη εξασφάλιση νέων επενδύσεων, θέσεων εργασίας και ρευστότητας για την ανάπτυξη της οικονομίας είναι κορυφαίας σημασίας. Ταυτόχρονα η αξιοποίηση των υποδομών είναι μια ευκαιρία δημιουργίας ουσιαστικών γεωοικονομικών αμοιβαίων συμφερόντων και κοινής ανάπτυξης με «παίκτες» και κράτη του παγκοσμίου γίγνεσθαι. Κλασσικό θετικό παράδειγμα η περίπτωση του Λιμανιού του Πειραιά με την παραχώρηση στην Cosco εκ της αναδυόμενης δύναμης της Κίνας. Απαιτείται σύνεση και ισορροπία ώστε σε κάθε τομέα η αξιοποίηση να γίνει με την τεχνογνωσία των κορυφαίων του κόσμου.

Η Ελλάδα πρέπει, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, να ζητήσει και προτάξει την πρωτεύουσα θέση της στην ευρύτερη περιφέρεια μας, της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων. Τις τελευταίες δεκαετίες έχουν γίνει βήματα επέκτασης της ελληνικής οικονομικής και επενδυτικής δραστηριότητας αφού ελληνικές επενδύσεις στις χώρες της περιφέρειας μας έχουν ενεργοποιηθεί σε σημαντικό αριθμό και σε διάφορους κλάδους της οικονομίας. Η ενισχυμένη παρουσία των ελληνικών επενδύσεων και επιχειρήσεων στις αγορές της ευρύτερης γεωγραφικής περιφέρειας μας, ενδυναμώνει  de facto τον γεωοικονομικό ρόλο της Ελλάδας ως κράτος. Αυτή η επέκταση όμως είναι σημαντικό να ενταχθεί ορθολογικά σε ένα ευρύτερο στρατηγικό ελληνικό σχέδιο ανάπτυξης και διεύρυνσης της ελληνικής οικονομίας.

Εν τέλει ένας βασικός στόχος για την ελληνική οικονομία είναι να καταλήξει, μετά την δύσκολη θυσιαστική περίοδο προσαρμογής, να παίξει τον ρόλο του χρηματοοικονομικού και επενδυτικού εταίρου ή κόμβου της ευρύτερης περιοχής. Η ελληνική οικονομία και συγκεκριμένα οι ελληνικές επιχειρήσεις, μεγάλες και μεσαίες, εισηγμένες ή μη, να αποτελέσουν τους συμμάχους των ισχυρών επιχειρήσεων για επενδύσεις στην ευρύτερη περιφέρεια μας της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων. Κράτος και επιχειρηματική κοινότητα αλλά και η κοινωνία εν γένει, είναι ωφέλιμο να συνεργαστούν στην στρατηγική προσέλκυσης επενδύσεων στην ελληνική οικονομία με ύστερης διάχυση στην ευρύτερη γεωγραφικής μας περιφέρεια. Για την ώρα η προσπάθεια και οι επιτυχίες χαρακτηρίζονται από αποσπασματικές ενέργειες του κράτους και των επιχειρηματικών φορέων και παικτών. Λείπει εμφατικά το εθνικό σχέδιο, η αποτελεσματική λειτουργία της πολιτείας και τα επενδυτικά κίνητρα. Μόνο ο συντονισμός της αρωγής του κράτους με τον δυναμισμό και την αποδεδειγμένη οξύτητα της ελληνικής επενδυτικής κοινότητας  δύναται να οδηγήσουν στην γεωοικονομική μας αναβάθμιση. Μια επιτυχία που θα αναπτύξει την οικονομία μας, θα ενδυναμώσει τελικά την κοινωνία μας και τελικά την ποιότητα της ζωής μας.

*Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ, MSc, Συνεργάτης της Νέας Πολιτικής

    Print       Email

About the author

You might also like...

Παρουσίαση του βιβλίου «Ο άρχοντας με τα πολλά πρόσωπα», Παλιά Βουλή, 26/11/17, 12.00 μμ

Read More →