Loading...
You are here:  Home  >  ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ  >  Current Article

Αποτελέσματα της επίσκεψης Τσίπρα στο Πεκίνο

By   /   Μάιος 22, 2017  /   Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Αποτελέσματα της επίσκεψης Τσίπρα στο Πεκίνο

    Print       Email

[22-5-2017]

♦ του Στάθη Καραπάνου*

Στις 14 Μαΐου 2017, ο Αλέξης Τσίπρας  μίλησε στο Φόρουμ Κορυφής «Μία Ζώνη-Ένας Δρόμος για Διεθνή Συνεργασία» στο Πεκίνο. Με την κάποιες φορές υπερβολική τυπικότητα που χαρακτηρίζει τέτοιου είδους εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου, ο  Έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε την ώθηση που μπορούν να δώσουν στην παγκόσμια οικονομική συνεργασία οι επενδύσεις στο πλαίσιο του Νέου Δρόμου του Μεταξιού. Φυσικά, ο Τσίπρας τόνισε την κρισιμότητα της επένδυσης της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά και θύμισε στους παραβρισκόμενους τα γεωπολιτικά και γεωοικονομικά πλεονεκτήματα της Ελλάδος, ως εγγυητής σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χώρα της ζώνης του ευρώ αλλά και ως μία παραδοσιακή ναυτική χώρα, που μπορεί να επεκτείνει τις οικονομικές της σχέσεις με χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ τόνισε και ο ίδιος το ρόλο της Ελλάδος, αναφέροντας ότι η Κίνα έχει επιταχύνει την κατασκευή του σιδηροδρόμου υψηλής ταχύτητας Τζακάρτα-Μπαντούνγκ, του σιδηροδρόμου Κίνας-Λάος, του σιδηροδρόμου Αντίς Αμπέμπα-Τζιμπουτί και του σιδηροδρόμου Ουγγαρίας-Σερβίας, καθώς και την αναβάθμιση των λιμένων Γκουαντάρ και Πειραιά, σε συνεργασία με τις σχετικές χώρες.

Εκτός από τον Πειραιά, ο Τσίπρας υπογράμμισε επίσης ότι υπάρχουν πολλές επενδυτικές δυνατότητες σε τομείς, όπως οι ευρύτερες υποδομές, οι τηλεπικοινωνίες, η ενέργεια, ο χρηματοπιστωτικός τομέας, ο πολιτισμός, ο τουρισμός και το εμπόριο.

Μεγάλη έμφαση δόθηκε με ξεχωριστή σύσκεψη στη συνεργασία μεταξύ Δήμων της Ελλάδας και της Κίνας και σημειώθηκε πως σημαντικό ρόλο μπορούν να διαδραματίσουν Δήμοι με ιδιαίτερο ιστορικό βάρος, όπως του Μαραθώνα και της Ολυμπίας. Ειδική αναφορά έγινε στο Σουφλί του Έβρου, το πρώτο ευρωπαϊκό έδαφος στο οποίο πάτησαν, πριν από αιώνες, οι δύο μοναχοί οι οποίοι περπάτησαν το Δρόμο του Μεταξιού κι έφεραν στην Ευρώπη τους πρώτους σπόρους μεταξιού κρυμμένους στα μπαστούνια τους. Στο Σουφλί έπειτα άνθησε η παραγωγή μεταξιού.

Στο πλαίσιο της περαιτέρω ανάπτυξης της συνεργασίας της Ελλάδας και της Κίνας σε όλους τους τομείς ο Αλέξης Τσίπρας απηύθυνε κάποιες προτάσεις. Πρώτον, τη δημιουργία ενός μεγάλου πάρκου κινεζικού πολιτισμού στην Ελλάδα και ενός μεγάλου πάρκου ελληνικού πολιτισμού στην Κίνα. Δεύτερον, την προώθηση ενός προγράμματος ανταλλαγής μαθητών, μετά το τέλος του εκπαιδευτικού έτους κάθε χρόνο, υπό την αιγίδα των Δήμων, με τη συνεργασία σχολείων και Πανεπιστημίων και την αρωγή της κυβέρνησης. Τρίτον, τη συνεργασία Δήμων με αδελφοποιήσεις, ανταλλαγές αποστολών, διοργάνωση κοινών πολιτιστικών εκδηλώσεων και συνεργασία στους τομείς του τουρισμού, της αγροτικής και βιομηχανικής παραγωγής. Τέταρτον, τη συνεργασία μεταξύ Πανεπιστημίων της Κίνας και της Ελλάδος στην έρευνα.

Με αναρτήσεις του στο Twitter ο Αλέξης Τσίπρας δημοσιοποίησε μία σειρά σημαντικών επαφών που είχε στο Πεκίνο. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε «στην υπογραφή Συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ των εταιρειών ZTE-Forthnet για τη δημιουργία δικτύου υψηλών ταχυτήτων στον ελληνικό χώρο» και στη «σειρά επαφών με οικονομικούς παράγοντες, όπως την Βιομηχανική και Εμπορική Τράπεζα της Κίνας, ICBC». Τέλος, ανακοινώθηκε πως η Ελλάδα έγινε μέλος της Ασιατικής Τράπεζας Επενδύσεων και Υποδομών (AIIB), σημαντικό διεθνή οργανισμό οικονομικής ανάπτυξης, αντίστοιχος της Παγκόσμιας Τράπεζας.

* Σινολόγος, βοηθός ερευνητή στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Νάπολης «LOrientale»

    Print       Email

About the author

You might also like...

Παρουσίαση του βιβλίου «Ο άρχοντας με τα πολλά πρόσωπα», Παλιά Βουλή, 26/11/17, 12.00 μμ

Read More →