Loading...
You are here:  Home  >  ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ  >  Current Article

Αποκρυπτογραφώντας την επιθετική συμπεριφορά της  Pyongyang

By   /   Σεπτέμβριος 30, 2016  /   Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Αποκρυπτογραφώντας την επιθετική συμπεριφορά της  Pyongyang

    Print       Email

189211-posterkentriki[30-9-2016]

♦ του Ιπποκράτη Δασκαλάκη*

Αλλεπάλληλες το τελευταίο χρονικό διάστημα οι πυρηνικές δοκιμές και οι δοκιμαστικές εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων από το καθεστώς της Βορείου Κορέας. Συνεχόμενες και οι προκλητικές δηλώσεις του ηγέτη της χώρας που με κάθε ευκαιρία διατυμπανίζει την ετοιμότητα και ικανότητα εξαπόλυσης ενός πυρηνικού «Αρμαγεδδώνα» κατά πάντων. Εύλογα αναρωτιέται ο απλός πολίτης της Δύσεως για τα αίτια αυτής της απροκάλυπτης επιθετικότητας και ασυμβατότητας με τα διεθνή επικρατούντα ήθη. Η απορία γίνεται ακόμη μεγαλύτερη όταν διαρρέουν εικόνες προσωπολατρίας προς το μοναδικό κληρονομικό ηγέτη της χώρας παράλληλα με τις εικόνες ένδειας και επισιτιστικών προβλημάτων. Γνωστό είναι ότι η Pyongyang συχνά προστρέχει στη διεθνή κοινότητα για επισιτιστική βοήθεια εξαπολύοντας παραλλήλως μύδρους και απειλές προς τους παρόχους της ανθρωπιστικής βοήθειας. Εντύπωση επιπλέον προκαλεί η δυνατότητα πρόσβασης που έχει η Βόρειος Κορέα σε ευαίσθητη πυρηνική και πυραυλική τεχνολογία παρά τις δεκάδες αποφάσεις για αποκλεισμό της από αυτά τα προϊόντα και γνώσεις.

Ίσως η περίπτωση αυτής της χώρας αποδεικνύει περίτρανα την πραγματικότητα των διεθνών σχέσεων, σήμερα και διαχρονικά. Καταδεικνύει την αδυναμία των μεγάλων δυνάμεων και μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, να παραμερίσουν ακόμη και τα επιμέρους μη ζωτικά συμφέροντα τους και να υιοθετήσουν μια κοινή πορεία. Διατυμπανίζει ακόμη την υποκρισία τους διότι στο παρελθόν, αλλά ακόμη και σήμερα (βλέπε Κίνα), προσέφεραν στήριξη στο καθεστώς έχοντας επί της ουσίας θεμελιώσει τις πυρηνικές και πυραυλικές δυνατότητες που σήμερα οι ίδιοι κατακεραυνώνουν. Αποδεικνύει επίσης τα τεράστια κενά που έχει η συμφωνία της μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων (Treaty on the Non-Proliferation of Nuclear Weapons), μέλος της οποίας κατέστη η Βόρειος Κορέα το 1985 για να αποχωρήσει το 2003. Δεν αναφέρομαι στο τεράστιο ηθικό πρόβλημα της παρεμπόδισης πρόσβασης σε πυρηνικά όπλα των «μη κατεχόντων» από τους «κατέχοντες».

Η περίπτωση όμως της Βορείου Κορέας αποτυπώνει και τις δυνατότητες που έχει ένα κράτος, σχετικά μικρού μεγέθους, όταν ακολουθεί μια συντεταγμένη και αταλάντευτη πολιτική, να εκμεταλλεύεται τις αντιπαλότητες των μεγάλων δυνάμεων για να ενισχύσει τη θέση του και τελικά να αυτονομείται από τους παλαιούς του «πατρόνες» και να ισχυροποιεί τη θέση του μέσω της απειλής αποσταθεροποίησης της περιοχής ερχόμενη σε αντίθεση με το σύνολο των κρατών.

Αναλυτές, εδώ και χρόνια, προσπαθούν να ερμηνεύσουν τις αιτίες απόκτησης πυρηνικών όπλων από τη Pyongyang. Η συντριπτική συμβατική αριθμητική υπεροχή (όχι τεχνολογική) της Βορείου Κορέας έναντι του αδελφού και αντιπάλου καθεστώτος της Σεούλ δεν δικαιολογεί την ανάληψη του ρίσκου και κόστους απόκτησης πυρηνικών όπλων. Η επίσημη δικαιολογία της Pyongyang αναφέρεται στην ανάγκη αποτροπής της επεκτατικότητας των ΗΠΑ που σε συνεργασία με τη Σεούλ επεξεργάζονται σχέδια εισβολής και ανατροπής του καθεστώτος. Με βάση και τις εμπειρίες του πολέμου της Κορέας, μια στρατιωτική επέμβαση ανατροπής του καθεστώτος, ανεξαρτήτως της τελικής έκβασης, θα οδηγούσε στην καταστροφή της Σεούλ και την οπισθοδρόμηση της χερσονήσου για δεκαετίες. Μια παρόμοια πρόθεση μάλλον είναι μακρά των σκέψεων των αναλυτών της Ουάσιγκτον και της Σεούλ. Ο πραγματικός φόβος του καθεστώτος της Pyongyang είναι μια υποκινούμενη ή μη λαϊκή εξέγερση εναντίον του, στα πρότυπα των εξεγέρσεων που κατακρήμνισαν κομμουνιστικά και ολοκληρωτικά καθεστώτα τα τελευταία χρόνια. Έναντι μιας παρόμοιας προοπτικής και χωρίς την ύπαρξη εξωτερικών συμμάχων, η αποτρεπτική δύναμη των πυρηνικών όπλων αποτελεί ίσως εγγύηση για τη μακροημέρευση του καθεστώτος. Τα γεγονότα στο Ιράκ, Λιβύη και Συρία μάλλον ενισχύουν αυτή τη θεώρηση. Επιπλέον τα πυρηνικά όπλα προσφέρουν τη δυνατότητα διαπραγμάτευσης οικονομικής βοήθειας με αντάλλαγμα μετριοπαθέστερες θέσεις και μη υιοθέτηση ακραίων πολιτικών.

Η απόκτηση ικανότητος πυρηνικού πλήγματος αποτελεί ακόμη και μια προειδοποίηση προς την, διακριτικά υποστηρίζουσα το καθεστώς, Κίνα. Όχι φυσικά απειλώντας την ύπαρξη της αλλά δηλώνοντας ότι η Pyongyang δεν είναι διατιθεμένη να δεχθεί πιέσεις εκ μέρους του Πεκίνου για τις πολιτικές, διπλωματικές και στρατιωτικές επιλογές της. Ας μη ξεχνάμε ότι η Κίνα είναι ο καλύτερος εμπορικός εταίρος της Βορείου Κορέας, προμηθευτής ενέργειας και πολεμικού υλικού. Οι πυρηνικές δυνατότητες της Pyongyang της προσδίδουν μια άνεση ανεξαρτησίας από την ενεργειακή, εμπορική και επισιτιστική εξάρτηση της από την Κίνα. Η τελευταία φαίνεται ότι έχει αρχίσει να δυσανασχετεί βλέποντας την επιρροή της να μειώνεται στον γειτονικό της εξαρτώμενο αλλά ανήσυχο και ατίθασο «πελάτη».

Πρόβλεψη για το μέλλον είναι δύσκολη να γίνει καθόσον υπάρχει τεράστια άγνοια για τα πραγματικά αισθήματα, διαθέσεις και κατάσταση του απομονωμένου λαού της Βορείου Κορέα. Αναμφισβήτητα η «πυρηνική στρατηγική της διατήρησης του καθεστώτος» και η στρατηγική της κατασκευής εσωτερικών και εξωτερικών αντιπάλων είναι επί του παρόντος επιτυχής. Η δυτική πολιτική έναντι της Pyongyang κινείται μεταξύ δύο πόλων: μιας δυναμικής απομόνωσης και αντιπαράθεσης και της μακροχρόνιας υπονόμευσης μέσω της αύξησης κάθε είδους επαφών. Συνήθως επιλέγεται μια μέση προσέγγιση του προβλήματος που μάλλον δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα αποτελέσματα μέχρι σήμερα. Παρήγορο είναι ότι το καθεστώς δεν διαπνέεται από επαναστατικές διαθέσεις επιβολής της ιδεολογίας του και αρκείται στη διακήρυξη προθέσεων ενοποίησης της χερσονήσου-υπό την εξουσία του φυσικά- και με τελικό απώτερο στόχο τη διαιώνιση του στην εξουσία του βορείου τμήματος. Η μεγίστη απειλή για τη σταθερότητα της περιοχής θα είναι όταν –αργά ή γρήγορα- επέλθει η στιγμή του αναπόφευκτου κλυδωνισμού του καθεστώτος, οπότε η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να δράσει ομόφωνα, αποφασιστικά και βάσει προαποφασισμένου σχεδίου.

* Υποστράτηγος εα, Διευθυντής Μελετών του ΕΛΙΣΜΕ

    Print       Email

About the author

You might also like...

Παρουσίαση του βιβλίου «Ο άρχοντας με τα πολλά πρόσωπα», Παλιά Βουλή, 26/11/17, 12.00 μμ

Read More →