Loading...
You are here:  Home  >  ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ  >  Current Article

«Αν δεν πάτε να δείτε το Πανεπιστήμιο, θα σας το φέρουμε εμείς εδώ μέσα»

By   /   Νοέμβριος 25, 2014  /   Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο «Αν δεν πάτε να δείτε το Πανεπιστήμιο, θα σας το φέρουμε εμείς εδώ μέσα»

    Print       Email

ekpa_skoypidia_madata_225285953 [25-11-2014]

♦ Του Τάσου Πανουτσόπουλου*

Λίγο μετά το μεσημέρι της Δευτέρας 24 Νοεμβρίου 2014, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση της Πρυτανείας, ομάδα φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθηνών ζήτησε να συναντήσει τον Πρύτανη, απαιτώντας συνάντηση αυστηρά και μόνο στο γραφείο του. Καθώς ο Πρύτανης έλειπε, σύμφωνα με την ανακοίνωση, λόγω επιστημονικών υποχρεώσεων, δέχτηκε να τους συναντήσει ο Αναπληρωτής Πρύτανης Ποιότητας της Πανεπιστημιακής Ζωής, Α. Καλοκαιρινός.

Όπως φαίνεται σε σχετικό βίντεο που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο, μία ομάδα περίπου 30 φοιτητών εισήλθε στην αίθουσα και ένας εκπρόσωπός τους έλαβε το λόγο για να εκθέσει τις απόψεις του στον Αναπληρωτή Πρύτανη. Ο φοιτητής, μιλώντας σε έντονους τόνους και κουνώντας επιδεικτικά το δάχτυλο, άσκησε κριτική στον Πρύτανη Φορτσάκη, ως προς τα ζητήματα της φύλαξης του ΕΚΠΑ και της πρόσληψης σεκιούριτι, των αδύναμων πτυχίων που απονέμονται, των φοιτητικών διαγραφών και της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας που προτάθηκε προ ημερών για τις καταλήψεις. Τέλος, άσκησε επίσης κριτική για την έλλειψη προσωπικού καθαριότητας στο ΕΚΠΑ, ειδικά στη Φιλοσοφική, η οποία είχε πληγεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη σχολή, παρατηρώντας παράλληλα ότι ο χώρος της Πρυτανείας ήταν πεντακάθαρος. Για καλό και για κακό, μόλις ολοκλήρωσε τα επιχειρήματά του, έκρινε σκόπιμο να αδειάσει μαζί με μία συμφοιτήτριά του δύο μεγάλες σακούλες με σκουπίδια στο γραφείο του Πρύτανη, μπροστά στον Αναπληρωτή που ως τότε τον παρακολουθούσε. «Γιατί αυτό είναι το ελληνικό πανεπιστήμιο. Αν δεν πάτε εσείς να το δείτε, θα σας το φέρουμε εμείς εδώ μέσα».

Προκύπτει εύλογα το ερώτημα πώς γίνεται κανείς να καταγγέλλει τον Πρύτανη για αυταρχισμό, από τη στιγμή που ο ίδιος χρησιμοποιεί τον τραμπουκισμό και τους προκατασκευασμένους, δήθεν αυθόρμητους και οργισμένους λόγους ως μοναδικό μέσον διαπραγμάτευσης/διεκδίκησης. Είναι σαφές ότι ο Φορτσάκης επιλέγει να αποφεύγει το διάλογο με τους φοιτητές, ωστόσο οι ακραίες θεατρικές κινήσεις κάποιων φοιτητών, ιδίως όταν είναι αντιαισθητικές και βάναυσες, το μόνο που καταφέρνουν είναι να αιτιολογούν την ανορθολογική στάση του πρύτανη (ένας Πρύτανης οφείλει να διαλέγεται καθημερινά με τα μέλη της πανεπιστημιακής  κοινότητας και τους εκπροσώπους της).

Το χειρότερο ίσως είναι ότι τέτοιες ενέργειες προκαλούν ακόμα μεγαλύτερες αντιδράσεις από την πλευρά του υπουργείου και της διοίκησης του πανεπιστημίου, διευρύνοντας τον φαύλο κύκλο της πανεπιστημιακής παρακμής, εντός του οποίου κάποιοι υποτιθέμενοι ριζοσπάστες συγκρούονται με κάποιους υποτιθέμενους μεταρρυθμιστές της εκπαίδευσης. Έτσι, όταν η κοινωνία καλείται να τοποθετηθεί και να επιλέξει μεταξύ χάους και αυταρχισμού, είναι πιθανότερο να επιλέξει τον δεύτερο, ειδικά όταν αυτός είναι επενδεδυμένος με ψήγματα ψευδο-ορθολογισμού.

*Μεταπτυχιακός φοιτητής σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

 

    Print       Email

You might also like...

Παρουσίαση του βιβλίου «Ο άρχοντας με τα πολλά πρόσωπα», Παλιά Βουλή, 26/11/17, 12.00 μμ

Read More →