Loading...
You are here:  Home  >  ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ  >  Current Article

Αντιδράσεις εναντίον του εορτασμού των Χριστουγέννων στην Κίνα

By   /   Δεκέμβριος 28, 2014  /   Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Αντιδράσεις εναντίον του εορτασμού των Χριστουγέννων στην Κίνα

    Print       Email

Χριστούγεννα, Κίνα [28-12-2014]

♦Του Στάθη Καραπάνου* 

Το έλκηθρο του Άι Βασίλη περνά εδώ και καιρό τώρα πάνω από την Κίνα. Οι μέρες των Χριστουγέννων έχουν γίνει η αγαπημένη περίοδος του χρόνου για πολλούς κινέζους μικροεπιχειρηματίες, από τη στιγμή που ολοένα και περισσότεροι συμπατριώτες τους απολαμβάνουν να ανταλλάσσουν χριστουγεννιάτικα δώρα και ευχές. Οι νέοι σπεύδουν να κατακλύσουν εστιατόρια και νυχτερινά μαγαζιά φορώντας κόκκινα καπέλα, ενώ τα κτίρια των πόλεων διακοσμούνται με στολισμένα δέντρα και χριστουγεννιάτικα αντικείμενα.

Η χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα που έχει τη δυνατότητα κανείς να αναπνεύσει την τελευταία δεκαετία στην Κίνα, βέβαια, έχει να κάνει σε ελάχιστο βαθμό με την Χριστιανική πίστη. Συνιστά περισσότερο ευχάριστη αφορμή για εορτασμούς και διασκέδαση, με έντονα καταναλωτικό χαρακτήρα.

Δε βλέπουν όμως όλοι στην Κίνα τα Χριστούγεννα με καλό μάτι. Όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, την παραμονή των Χριστουγέννων, στην επαρχία Χουνάν, φοιτητές παρέλασαν κρατώντας πινακίδες με συνθήματα όπως: «Αντισταθείτε στα Χριστούγεννα. Οι Κινέζοι δεν γιορτάζουν τις Δυτικές επετείους». Στην βορειοανατολική πόλη Σιάν, πανεπιστήμιο εξανάγκασε τους φοιτητές του να παρακολουθήσουν ταινίες με θέμα τον παραδοσιακό κινεζικό πολιτισμό, υπό την απειλή τιμωρίας για όποιον απουσίαζε ή συλλαμβανόταν να γιορτάζει με οποιοδήποτε τρόπο τα Χριστούγεννα.

Οι αντιδράσεις αυτές αντιπροσωπεύουν μια εκστρατεία μεγάλης εμβέλειας που έχει εξαπολύσει ο Σι Τζινπίνγκ ενάντια στην επιρροή των «Δυτικών αξιών» . Το «Κινεζικό Όνειρο», σήμα κατατεθέν του πολιτικού λόγου του Σι, είναι ένα όραμα που ο ίδιος έχει προσφέρει στον λαό της Κίνας με τελικό προορισμό «την αναζωογόνηση του κινεζικού έθνους», σε οικονομικό, αλλά και σε πολιτιστικό επίπεδο. Η ηγεσία της Κίνας προφανώς αντιλαμβάνεται τον εορτασμό των Χριστουγέννων από τους κινέζους, όπως και την Χριστιανική πίστη, ως μία προβολή ισχύος του Δυτικού πολιτισμού, μέσα σε ένα κλίμα διεθνούς πολιτιστικού ανταγωνισμού.

Είναι δύσκολο να προσδιορίσει κανείς την έκταση που μπορούν να λάβουν οι προσπάθειες «κάθαρσης» του κινεζικού πολιτισμού από δυτικές επιδράσεις. Παράλληλα οι αντιφάσεις πληθαίνουν συνεχώς καθώς δημιουργούνται νέες οικονομικές ευκαιρίες και το πρότυπο της καταναλωτικής κοινωνίας, κατά τα δυτικά πρότυμα, συνεχώς ενισχύεται. Την ίδια στιγμή που τα ετήσια έξοδα τα οποία η Κίνα προορίζει στην ανάδειξη του πολιτισμού της, τόσο εντός όσο και εκτός των συνόρων, αυξάνονται, στην πόλη Τσενγκ-ντού έχουν προγραμματιστεί τα εγκαίνια ενός τεραστίων διαστάσεων χώρου διασκέδασης αφιερωμένου στον Άι Βασίλη, κατά τα πρότυπα του επίσημου χωριού του Άι Βασίλη που βρίσκεται στην Φινλανδία.                          

 

* Σινολόγος, ερευνητής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Νάπολης «LOrientale»

    Print       Email

You might also like...

Παρουσίαση του βιβλίου «Ο άρχοντας με τα πολλά πρόσωπα», Παλιά Βουλή, 26/11/17, 12.00 μμ

Read More →