Loading...
You are here:  Home  >  ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ  >  Current Article

Αντίστροφη μέτρηση για την στρατιωτική αντιπαράθεση ΗΠΑ – Κίνας

By   /   Μάρτιος 24, 2016  /   Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Αντίστροφη μέτρηση για την στρατιωτική αντιπαράθεση ΗΠΑ – Κίνας

    Print       Email

νότια κινεζική θάλασσα

 [24-3-2016]

♦ του Στάθη Καραπάνου*

Ως γνωστόν, τα τελευταία τρία χρόνια η Κίνα έχει προβεί σε κατασκευή τεχνητών νησιών ανοιχτά των νότιων συνόρων της, σε μια προσπάθεια να αποκτήσει κυριαρχία στο σύνολο της θαλάσσιας έκτασης γνωστή ως Νότια Κινεζική Θάλασσα, επί της οποίας υποστηρίζουν διεκδικήσεις το Βιετνάμ, οι Φιλιππίνες, η Μαλαισία, η Ιαπωνία και η Ταϊβάν. Εκτός από τον αλιευτικό και ορυκτό της πλούτο, η περιοχή έχει και στρατηγικό χαρακτήρα υψίστης σημασίας για την Κίνα, ως κομβικό σημείο του θαλάσσιου εμπορικό διαδρόμου της και, πιθανόν, ως θαλάσσια στρατιωτική βάση. Την άνοιξη αναμένονται κρίσιμες εξελίξεις σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα.

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει ήδη εκφράσει την ανησυχία της για την κατασκευή λιμανιών και αεροδρομίων στα νέα τεχνητά νησιά. Τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζιν-πινγκ, κατά τη διάρκεια της επισκέψεώς του στον Λευκό Οίκο, είχε καθησυχάσει τον Ομπάμα, δηλώνοντας δημοσίως πως η Κίνα δεν έχει σκοπό να στρατιωτικοποιήσει την περιοχή.

Παρά ταύτα, οι τελευταίες κινήσεις του Πεκίνου διαψεύδουν αυτές τις υποσχέσεις. Τον Φεβρουάριο, η Κίνα εγκατέστησε στρατιωτικά ραντάρ σε κοντινά νησιά, των οποίων η κυριαρχία από πλευράς της Κίνας θεωρείται ήδη κατοχυρωμένη, ενώ στο νησί Γούντι, το μεγαλύτερο του συμπλέγματος, παρέταξε απροκάλυπτα σύστημα πυραύλων εδάφους-αέρος.

Προφανώς, μία στρατιωτική σύρραξη δεν θα ήταν επιθυμητή ούτε από τις  ΗΠΑ, ούτε από την Κίνα. Οι προκλητικές κινήσεις του Πεκίνου, όμως, οι οποίες επιδεικνύουν πρόθεση στρατιωτικού ελέγχου στην Νότια Κινεζική Θάλασσα, έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από πλευράς των άλλων ασιατικών χωρών της περιοχής και η Ουάσιγκτων πρέπει να αποδείξει στους συμμάχους της πως δεν σκοπεύει να κρατήσει ουδέτερη στάση. Οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένα την Κίνα να σταματήσει την επεκτατική της πολιτική στη Νότια Κινεζική Θάλασσα και έχει πραγματοποιήσει πτήσεις πολεμικών αεροσκαφών πάνω από τις τεχνητές νήσους, με σκοπό να αμφισβητήσει την εδαφική κυριαρχία της Κίνας.

Έναυσμα για κλιμάκωση των εντάσεων ενδέχεται να δοθεί από την αντίδραση της Κίνας στην επερχόμενη απόφαση του διεθνούς διαιτητικού δικαστηρίου της Χάγης, αναφορικά με την υπόθεση που παρουσίασαν οι Φιλιππίνες το 2013. Οι Φιλιππίνες ισχυρίστηκαν πως η Κίνα προωθεί «υπερβολικές διεκδικήσεις» στην οριοθέτηση των συνόρων στη Νότια Κινεζική Θάλασσα. Οι περισσότεροι ειδικοί αναλυτές επί του θέματος προβλέπουν με σχετική σιγουριά πως το δικαστήριο της Χάγης θα δικαιώσει τις Φιλιππίνες.

Η Κίνα, στο παρελθόν, έχει ήδη αρνηθεί να αναγνωρίσει τέτοιου είδους διαιτητικές αποφάσεις. Πιθανόν είναι το Πεκίνο να αντιδράσει ανακηρύσσοντας μια εναέρια ζώνη ασφαλείας στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, απαγορεύοντας πτήσεις στην περιοχή χωρίς την έγκρισή του –το ίδιο είχε κάνει το 2013 στην Ανατολική Κινεζική θάλασσα.

Ανώτατοι αξιωματικοί του Πενταγώνου έχουν δηλώσει πως σε κάθε περίπτωση μονομερούς ανακήρυξης εναέριας ζώνης ασφαλείας της Κίνας, ο Λευκός Οίκος θα πρέπει να εγκρίνει αμέσως πτήσεις αμερικανικών αεροσκαφών στις ενδεδειγμένες περιοχές. Εκπρόσωποι του Λευκού Οίκου, από την πλευρά τους, έχουν δηλώσει πως αυτή τη φορά επεξεργάζονται μια πιο επιθετική τακτική, με την οποία θα βοηθήσουν άλλες χώρες, όπως το Βιετνάμ και τις Φιλιππίνες, να χτίσουν τα δικά τους νησιά στα διεκδικούμενα ύδατα.

Όποια κι αν είναι η απάντηση του Λευκού Οίκου στις προκλήσεις του Πεκίνου, στον ορίζοντα διαφαίνονται πιθανότητες σοβαρών διπλωματικών επεισοδίων.

* Σινολόγος, βοηθός ερευνητή στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Νάπολης «LOrientale»

    Print       Email

About the author

You might also like...

Παρουσίαση του βιβλίου «Ο άρχοντας με τα πολλά πρόσωπα», Παλιά Βουλή, 26/11/17, 12.00 μμ

Read More →