Loading...
You are here:  Home  >  ΦΑΚΕΛΛΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ  >  Current Article

Ανασυγκρότηση της Ογδόης Μεραρχίας, εκκαθάριση των μητρώων, τακτική επανεκπαίδευση των εφέδρων και αύξηση της στρατιωτικής θητείας στους 18 μήνες

By   /   Απρίλιος 3, 2014  /   Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ανασυγκρότηση της Ογδόης Μεραρχίας, εκκαθάριση των μητρώων, τακτική επανεκπαίδευση των εφέδρων και αύξηση της στρατιωτικής θητείας στους 18 μήνες

    Print       Email

του Μελέτη Η. Μελετόπουλου.

 

Η ποιοτική μεταβολή των γεωστρατηγικών δεδομένων, τα οποία οφείλει να αντιμετωπίσει το Ελληνικό κράτος εάν επιθυμεί να επιβιώσει χωρίς απώλειες, είναι η εμφάνιση ή μάλλον επανεμφάνιση νέων εθνικισμών, αναθεωρητισμών και αμφισβητήσεων και από άλλα κράτη  πλην της Τουρκίας. Πιθανώς οι απειλές αυτές έχουν μικρότερη κλίμακα, αλλά είναι υπαρκτές, ανορθολογικές και ως εκ τούτου επικίνδυνες. Και το χειρότερο: λειτουργούν σε πλήρη συνεργασία με την τουρκική (νεο-οθωμανική) πολιτική. Άλλωστε, είναι εξωπραγματικό να πιστεύει κανείς ότι τα τεράστια ενεργειακά κοιτάσματα, επί των οποίων εκτείνεται η χειμαζόμενη Ελλάς, δεν θα προκαλέσουν το ενδιαφέρον των πεινασμένων βαλκανίων γειτόνων μας.

Οι κυβερνήσεις του Μνημονίου, «τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι», μείωσαν ως μη όφειλαν τις αμυντικές δαπάνες, ως εάν η τρόικα έχει αναλάβει και την υπεράσπιση της Ελλάδας σε περίπτωση γεωστρατηγικής κρίσης. Η στρατιωτική θητεία συρρικνώθηκε στο έσχατο, ενώ οι ναύτες παρουσιάζονται και εκπαιδεύονται στον ναύσταθμο της…Τριπόλεως. Υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις υλικών εφοδιασμού, που ευτυχώς καλύπτονται με την φιλοπατρία ορισμένων επιχειρηματιών. Ταυτόχρονα, αποσυναρμολογήθηκε το δίκτυο στρατοπέδων και στρατιωτικών σχηματισμών σε όλη την επικράτεια. Ιδιαίτερα η Ήπειρος και η Μακεδονία έχουν βρεθεί εκτεθειμένες, εν ονόματι της «ευρωπαϊκής προοπτικής» Αλβανών, Σκοπιανών κλπ.

Το πολιτικό σύστημα, όμως, καθεύδει. Ούτε νύξη δεν ακούγεται για τα εθνικά θέματα. Η οικονομία, υπό προϋποθέσεις (με κυριώτερη την ριζική αλλαγή πολιτικής, μαζί με τον εξοστρακισμό των υπευθύνων της χρεωκοπίας και την ανάδειξη νέων, υγιών πολιτικών δυνάμεων), κάποια στιγμή θα ανακάμψει. Απώλειες στην εθνική μας κυριαρχία, όμως, δεν αποκαθίστανται εύκολα, όπως έδειξε η τουρκική κατοχή της Βόρειας Κύπρου και η αδυναμία εξεύρεσης λύσης επί σαράντα χρόνια.

Αυτήν την στιγμή, Αλβανία και Σκόπια έχουν συνάψει στενή (πιο στενή δεν γίνεται) στρατιωτική συνεργασία με την Τουρκία, οπότε αντιλαμβάνεται κανείς τι κίνδυνο διατρέχει η Ελλάδα σε περίπτωση κρίσης στο Αιγαίο. Επίσης, πληροφορίες από αρμόδιες πηγές αναφέρουν μία εξαιρετικά επικίνδυνη αναζωπύρωση του αλβανικού εθνικισμού, με δημιουργία αποσταθεροποιητικών μηχανισμών στα βορειοδυτικά μας σύνορα. Οι Τσάμηδες, άλλωστε, εκπροσωπούνται αυτήν την στιγμή επισήμως στο αλβανικό πολιτικό σύστημα. Στον πρόεδρο Κάρολο Παπούλια ετέθησαν τέτοια θέματα στο ταξίδι του στην Αλβανία.

Η Ογδόη Μεραρχία αποτελούσε επί δεκαετίες φόβητρο στον αλβανικό παράγοντα. Οι Αλβανοί δεν ξεχνούν ότι η ηρωϊκή αυτή μεραρχία συνέτριψε Ιταλούς και Αλβανούς το 1940-1 και εισήλθε θριαμβευτικά στο Αργυρόκαστρο, το Τεπελένι και την Κορυτσά. Η διάλυσή της άφησε γεωπολιτικό κενό, τόσο σε στρατηγικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο.

Το υπουργείο Εθνικής Αμύνης οφείλει άμεσα να ανασυγκροτήσει την Ογδόη Μεραρχία, με έδρα τα Ιωάννινα. Υπάρχουν ακόμα άθικτα όλα τα κτίρια, τα στρατόπεδα και οι υποδομές στην Ήπειρο. Από τους εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους, θα αντληθούν άμεσα 25.000 νέοι, που θα επανδρώσουν τις μονάδες. Η ανταπόκριση θα είναι τεράστια. Αντί να τους χορηγείται το (ληξιπρόθεσμο άλλωστε) επίδομα ανεργίας, καλύτερα να τους παράσχει το κράτος στέγη, τροφή, ενδυμασία και κυρίως αποστολή και καθήκοντα. Συν κάποιο ποσόν για έξοδα κινήσεως. Πιο φτηνά θα κοστίσει στον κρατικό προϋπολογισμό.

Η ανασυγκρότηση της Ογδόης Μεραρχίας και ο εξοπλισμός της με σύγχρονα μέσα θα αποτελέσει ισχυρό γεωπολιτικό μήνυμα προς τις γειτονικές χώρες και τις διάφορες εξτρεμιστικές και παραστρατιωτικές ομάδες τύπου UCK και UCC. Επίσης θα τονώσει το ηθικό των κατοίκων των παραμεθορίων περιοχών, που σήμερα βιώνουν συνθήκες άναρχης βίας, όπως το πρόσφατο περιστατικό των Πρεσπών.

Μαζί με αυτό, θα πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην επέκταση της στρατιωτικής θητείας στους δεκαοκτώ μήνες. Με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνον θα αυξηθεί κατακόρυφα το δυναμικό των ενόπλων δυνάμεων και θα επανδρωθούν οι άδειες ή σχεδόν άδειες μονάδες σε όλη την χώρα. Αλλά και θα απορροφηθούν χιλιάδες άνεργοι, οι οποίοι θα αποκτήσουν ιδιότητα, η απουσία της οποίας είναι ψυχολογικά σημαντικώτερη και από την απουσία εισοδήματος.

Τέλος, είναι πολύ σημαντικό να αξιοποιηθεί η εφεδρεία, που τις τελευταίες δεκαετίες κοιμάται τον ύπνο του δικαίου. Μία χώρα με αριθμητικά περιορισμένο ανθρώπινο δυναμικό δεν έχει την πολυτέλεια να αφήνει τα μητρώα εφέδρων ανενημέρωτα και τους εφέδρους μακρυά από το στράτευμα. Οφείλει, πρώτον να διασταυρώσει τα στοιχεία των μητρώων εφέδρων, να συντάξει τους καταλόγων των υπαρκτών και αξιοποιήσιμων εφέδρων και στην συνέχεια να τους καλεί τμηματικά με ατομικά φύλλα πορείας σε ουσιαστική, ένοπλη επανεκπαίδευση διάρκειας μίας εβδομάδας.

Εκτός από αυτά, θα πρέπει φυσικά να ληφθούν και άλλα μέτρα (που δεν αναπτύσσω εδώ λόγω ελλείψεως χώρου) για να καταστεί η Ελλάδα υπολογίσιμη και ισχυρή περιφερειακή δύναμη, όπως για παράδειγμα η ίδρυση (που έχω προτείνει από τις στήλες του Ελεύθερου Τύπου το 2007 και κατ’ επανάληψιν από τον τύπο και την τηλεόραση στην συνέχεια) Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας κατά τα αμερικανικά πρότυπα και η συμμετοχή μάχιμων μονάδων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε νατοϊκές και διεθνείς αποστολές ώστε να αποκτήσουν εμπειρία επί του πεδίου.

Αυτά τα μέτρα, εκτός από την αδήριτη πρακτική τους χρησιμότητα, αποτελούν και ηχηρά γεωπολιτικά μηνύματα:  προς τους μεν συμμάχους μας ότι είμαστε σοβαροί προς τους δε αντιπάλους μας ότι είμαστε αποφασισμένοι.

    Print       Email

You might also like...

Η Κύπρος, η Ευρώπη και η Ενέργεια

Read More →