Loading...
You are here:  Home  >  ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ  >  Current Article

O East Med και η αναγνώριση της Παλαιστίνης στην μεσογειακή γεωπολιτική σκακιέρα

By   /   Νοέμβριος 26, 2014  /   Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο O East Med και η αναγνώριση της Παλαιστίνης στην μεσογειακή γεωπολιτική σκακιέρα

    Print       Email

The-East-Med-pipeline2[26-11-2014]

♦ Του Γιάννη Χατζόπουλου*

«Βίους αντίθετους» όσον αφορά το θέμα της αναγνώρισης της Παλαιστίνης διάγουν Ισπανία και Ιταλία, ένα θέμα που συνδέεται άρρηκτα με τα γεωπολιτικά δεδομένα της Μεσογείου -με τις μεγάλες δεξαμενές υδρογονανθράκων-, δεδομένα που με την σειρά τους συνδέονται με την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια.

Μετά τη Σουηδία, η Ισπανία, προχώρησε στην αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους και έγινε η δεύτερη δυτική χώρα που προχωράει σε μια τέτοια κίνηση. Αντίθετα, η Ιταλία έκρινε πως δεν είναι ακόμα η κατάλληλη στιγμή να αναγνωριστεί η Παλαιστίνη ως κράτος, ακολουθώντας το δρόμο των περισσότερων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την Τρίτη 18 Νοεμβρίου, η Κάτω Βουλή της Ισπανίας ψήφισε  με συντριπτική πλειοψηφία (319 ψήφους υπέρ, 2 κατά και μία αποχή), νομοσχέδιο υπέρ της αναγνώρισης του παλαιστινιακού κράτους. Το νομοσχέδιο βασίστηκε στην πρόταση του Σοσιαλιστικού Κόμματος που αξίωνε από την κυβέρνηση Ραχόι να «αναγνωρίσει την Παλαιστίνη ως κράτος το οποίο υπόκειται στο διεθνές δίκαιο, μετά την πεποίθηση ότι μόνον η συνύπαρξη των δύο κρατών, του Ισραήλ και της Παλαιστίνης, μπορεί να επιτρέψει να συναφθούν συμφωνίες οι οποίες θα εγγυώνται την ειρήνη και την ασφάλεια (…)». Το ισπανικό κοινοβούλιο κάλεσε επίσης την κυβέρνηση να στηρίξει την αναγνώριση της Παλαιστίνης εντός πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σημειωτέον, οι αποφάσεις αυτές ελήφθησαν την ημέρα της δολοφονικής επίθεσης από δύο Παλαιστίνιους σε συναγωγή της Ιερουσαλήμ, με απολογισμό τέσσερις νεκρούς Ισραηλινούς (και στο τέλος τους δύο δράστες να σκοτώνονται από τα πυρά των αστυνομικών), σε μία κίνηση πολιτικου ρίσκου από το ισπανικό πολιτικό σύστημα, το οποίο προέταξε τα όποια στρατηγικού χαρακτήρα ισπανικά συμφέροντα στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου έναντι της υπαρκτής προοπτικής, το πιθανολογούμενο ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος να διευθύνεται από την Χαμάς, μια οργάνωση που πανηγυρίζει όταν εκδηλώνονται δολοφονικές τρομοκρατικές ενέργειες με θρησκευτικά αίτια σε βάρος άμαχων και αθώων πολιτών.

Παρά την πρωτοβουλία της ισπανικής βουλής να αναγνωρίσει την Παλαιστίνη, η πλειοψηφία των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θεωρεί ότι η αναγνώριση δεν είναι καλή ιδέα στην παρούσα περίοδο. Την άποψη αυτή ενστερνίζεται και η Ιταλία, η οποία αυτή την περίοδο έχει ιδιαίτερα βαρύνουσα σημασία καθώς κατέχει την εξάμηνη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Η αναγνώριση της Παλαιστίνης είναι στο τραπέζι, είναι σωστό να το συζητάμε, όμως θα πρέπει να προχωρήσουμε όταν θα είναι πιο χρήσιμο. Η θέση της Ιταλίας είναι ίδια με αυτή των κυριότερων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, εκτός της Σουηδίας», επεσήμανε ο Ιταλός υπουργός εξωτερικών Πάολο Τζεντιλόνι. Σε συζητήσεις που είχε με τον Παλαιστίνιο ομόλογό του, Ριάντ Αλ Μάλικι, ο Τζεντιλόνι υπογράμμισε ότι η ιταλική προτεραιότητα είναι η επανέναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης και όχι η αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους.

Είναι σαφές πως η Ιταλία επιθυμεί να παίξει το δικό της ρόλο στην ενεργειακή σκακιέρα της ανατολικής Μεσογείου χωρίς όμως να δημιουργήσει πρόβλημα στις σχέσεις της με το Ισραήλ. Την προσέγγιση της Ιταλίας με το Ισραήλ επιβεβαίωσε ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας, Σιλβάν Σαλόμ που συμμετείχε στην πρόσφατη διάσκεψη της Ρώμης με θέμα «Κτίζοντας μια ευρωμεσογειακή ενεργειακή γέφυρα: Η στρατηγική σημασία των ευρωμεσογειακών δικτύων φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας στο πλαίσιο της ενεργειακής ασφάλειας». Ο Σαλόμ κατέθεσε την βούληση του Ισραήλ να συμμετάσχει στην κατασκευή αγωγού East Med, έναν θαλάσσιο αγωγό που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο από τις ΑΟΖ Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας στην ΕΕ (μέσω Κρήτης, Πελοποννήσου, δυτικής Ελλάδας και εν συνεχεία μέσω του ήδη προγραμματισμένου ελληνοϊταλικού αγωγού IGI στην Αδριατική προς Ιταλία) και συμπολήρωσε πως οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να επενδύσουν στην κατασκευή του αγωγού, που θα προμηθεύει την Ευρώπη με ισραηλινό αέριο, συντελώντας έτσι στην ενεργειακή απεξάρτηση της ΕΕ από τη Ρωσσία. Τις προτάσεις αυτές αποδέχτηκαν οι παρόντες στην διάσκεψη, δηλαδή οι υπουργοί ενέργειας της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Κύπρου, αλλά -το σημαντικότερο- και ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν και Ευρωπαίος Επίτροπος για την Ενεργειακή Ενοποίηση Μάρο Σέφκοβιτς, οι οποίοι αναμένεται τις επόμενες ημέρες να οριστικοποιήσουν τη συνάντηση όλων των μερών, προκειμένου να συζητηθεί πώς μπορεί να προχωρήσει το απαιτητικό αυτό τεχνικό έργο, το οποίο όμως έχει παγκόσμια γεωπολιτική σημασία.

Ας σημειωθεί ότι η ιταλική εταιρεία ΕΝΙ που συμμετέχει στις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ έχει ήδη προκαλέσει την αντίδραση της Άγκυρας που ζητά από την Ρώμη την απόσυρσή της από τα περίχωρα της Κύπρου. Η τουρκική κυβέρνηση δείχνει ξεκάθαρα τη δυσαρέσκειά της για την προσέγγιση της Ιταλίας με Κύπρο και Ισραήλ. Η Ιταλία όμως στοχεύει μακροπρόθεσμα σε οικονομικά και γεωπολιτικά κέρδη από τους υδρογονάνθρακες της ανατολικής Μεσογείου και της κυπριακής ΑΟΖ -ως κεντρική ηπειρωτική πύλη εισόδου του φυσικού αερίου στις μεγάλες αγορές της δυτικής Ευρώπης- και για αυτό τον λόγο δεν επιθυμεί την κλιμάκωση της έντασης στο Κυπριακό, ενώ παράλληλα προσπαθώντας να αναβαθμίσει τον περιφερειακό της ρόλο, κρατά χαμηλούς τόνους σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα όπως η αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους. 

*Αρχισυντάκτης της Νέας Πολιτικής

    Print       Email

You might also like...

Παρουσίαση του βιβλίου «Ο άρχοντας με τα πολλά πρόσωπα», Παλιά Βουλή, 26/11/17, 12.00 μμ

Read More →