Loading...
You are here:  Home  >  ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ  >  Current Article

Αμφιλεγόμενη η τελευταία ομιλία του Ομπάμα αναφορικά με τις σχέσεις Η.Π.Α.-Κίνας

By   /   Ιανουάριος 24, 2015  /   Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Αμφιλεγόμενη η τελευταία ομιλία του Ομπάμα αναφορικά με τις σχέσεις Η.Π.Α.-Κίνας

    Print       Email

obama[25-1-2015]

♦Του Στάθη Καραπάνου* 

Την περασμένη Τρίτη έλαβε χώρα, στην Ουάσινγκτον, η καθιερωμένη ομιλία του Αμερικανού προέδρου ενώπιον της ολομέλειας του Κογκρέσου για την Κατάσταση του Έθνους. Μεταξύ των υπολοίπων υποθέσεων εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής, ο Μπαράκ Ομπάμα έκανε σημαντικές αναφορές στις σχέσεις της χώρας του με την Κίνα, σε μια προσπάθεια να καθοδηγήσει την νομοθετική εξουσία των Η.Π.Α. στο χειρισμό επερχόμενων κρίσιμων ζητημάτων.

Η πρώτη αναφορά επικεντρώθηκε στα εμπορικά θέματα. Ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε από το (πλέον κατά πλειοψηφία ρεπουμπλικανικό) Κογκρέσο περισσότερη στήριξη για τη σύναψη εμπορικών συμφωνιών με τα κράτη της Ευρώπης, αλλά κυρίως της Ασίας, με στόχο τον αποκλεισμό της Κίνας. «Καθώς μιλάμε, η Κίνα προσπαθεί να ορίσει τους κανόνες στην ταχύτερα αναπτυσσόμενη περιοχή του κόσμου», υπενθύμισε χαρακτηριστικά ο Ομπάμα. «Αυτό θα έθετε σε δυσχερή θέση τους εργαζόμενούς μας και τις επιχειρήσεις μας. Γιατί να αφήσουμε κάτι τέτοιο να συμβεί; Θα πρέπει εμείς να ορίζουμε αυτούς τους κανόνες».

Ο Μπαράκ Ομπάμα έκανε στη συνέχεια λόγο για την ανάγκη νέων μέτρων καταπολέμησης της κυβερνοτρομοκρατίας, παραπέμποντας, εμμέσως πλην σαφώς, στις πρόσφατες κατηγορίες που οι Η.Π.Α. εξήγγειλαν κατά της Κίνας και της Βόρειας Κορέας, για τις κυβερνοεπιθέσεις σε Microsoft και Sony αντίστοιχα. Επίσης, τόνισε πως οι Η.Π.Α. συνεχίζουν να καλλιεργούν σταθερά τις συμμαχίες τους στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού (με Ιαπωνία, Ταϊβάν, Φιλιππίνες, Βιετνάμ και άλλα κράτη).

Αμέσως μετά, ο αμερικανός πρόεδρος σχολίασε την ιστορικής σημασίας συμφωνία μεταξύ Κίνας και Η.Π.Α. με θέμα την κλιματική αλλαγή, επαινώντας την Κίνα για τη δέσμευσή της να μειώσει τους ρύπους της, σημειώνοντας επίσης ότι η συμφωνία αυτή ανοίγει προοπτικές συνεργασίας με πολλές άλλες χώρες.

Οι Αμερικανοί αναλυτές εμφανίστηκαν διχασμένοι ως προς το ρόλο που ο Ομπάμα προσέδωσε στην Κίνα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του. Ένα μέρος από αυτούς έγραψε πως η Κίνα παρουσιάστηκε ως εχθρός, ενώ άλλοι ισχυρίστηκαν ότι αναδείχθηκε ως σύμμαχος των Αμερικανών. Στην πραγματικότητα, όμως, η ομιλία του Ομπάμα αντικατοπτρίζει ξεκάθαρα τη συνηθισμένη πλέον ταλάντωση μεταξύ «engagement» και «containment» που χαρακτηρίζει τη στάση των Η.Π.Α. Απέναντι στην Κίνα. Από τη μία, η Ουάσινγκτον προσπαθεί να περιορίσει την συνεχώς αυξανόμενη οικονομική, πολιτική και στρατιωτική ισχύ της Κίνας στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, ενώ από την άλλη, την αναζητεί ως σύμμαχο για την επίλυση διεθνών ζητημάτων, όπως η ρύπανση του περιβάλλοντος, η τρομοκρατία και η κυβερνοτρομοκρατία.

Στην Κίνα, η ομιλία του Ομπάμα προκάλεσε κάθε άλλο παρά ενθουσιασμό. Οι περισσότεροι κινέζοι αναλυτές υπογράμμισαν το γεγονός ότι, για ακόμη μία φορά, οι Η.Π.Α. φανέρωσαν πως δεν έχουν σκοπό να χάσουν την κυριαρχική τους θέση στον κόσμο. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, από την πλευρά του, δήλωσε πως το Πεκίνο δεν επιθυμεί να αποκτήσει κυριαρχία στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, παρά να προωθήσει την οικονομική του συνεργασία με άλλες χώρες, δημιουργώντας κοινά οφέλη για όλους.

Είναι προφανές πως το μεγάλο γεωστρατηγικό παιχνίδι ανάμεσα σε Η.Π.Α. και Κίνα στη ασιατική ήπειρο βρίσκεται ακόμα σε πολύ αρχικά στάδια και πρόκειται να έχει ακόμα πολλά επεισόδια.         

 

* Σινολόγος, ερευνητής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Νάπολης «LOrientale»

    Print       Email

You might also like...

Παρουσίαση του βιβλίου «Ο άρχοντας με τα πολλά πρόσωπα», Παλιά Βουλή, 26/11/17, 12.00 μμ

Read More →